czwartek, 26 listopada 2015

Zrazy z szynki wieprzowej w sosie grzybowo-śliwkowym

Jesień, pierwsze mrozy i prószący czasem śnieg powodują pojawienie się na stole bardziej treściwych i sycących potraw. Teraz częściej podaję obiady w wersji klasycznej, czyli gotowane ziemniaki z mięsem i surówką. Jeśli mięso, to musi być smaczne i nie nudne, więc nie poprzestaję na zwykłym kotlecie. Dzisiaj zaproponuję Wam szynkę wieprzową w aromatycznym, jesiennym sosie z grzybami i suszonymi śliwkami. Możecie je podać zarówno z ziemniakami, jak i z ugotowaną na sypko kaszą.




Składniki (na 4 porcje):
  • 700 g mięsa z szynki wieprzowej
  • 2-3 cebule
  • 5 suszonych śliwek
  • garść suszonych grzybów
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Dzień wcześniej namoczyć grzyby w letniej wodzie i zostawić na całą noc. Następnego dnia pokroić je w kostkę, a wodę z moczenia zachować.
Mięso pokroić w plastry, rozbić na cienkie plastry, oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć plastry mięsa z każdej strony na złoty kolor. Następnie dodać cebulę, jeszcze chwilę smażyć, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać pokrojone grzyby oraz śliwki pokrojone na połówki i wlać wodę z moczenia grzybów. Patelnię przykryć i dusić na wolnym ogniu aż mięso zmięknie. Jeśli trzeba, podlewać wodą. Przed podaniem można jeszcze sos doprawić solą i pieprzem.
Podawać z gotowanymi ziemniakami lub kaszą ugotowaną na sypko.

1 komentarz:


  1. mikimama
    2015/11/26 15:18:05
    Pysznie wyglądają!
    elunia_1
    2015/11/26 22:54:08
    A co z grzybami?
    edyta_rosner
    2015/11/27 12:28:41
    Eluniu grzyby należy dodać razem ze śliwkami, już dopisałam. Dziękuję za czujność :)
    Gość: Bismark, *.leaseweb.com
    2015/12/01 19:54:16
    fajne, strasznie lubię takie potrawy z grzybkami, mmm mniam :)
    Gość: piankowy, 95.211.190.*
    2015/12/04 16:31:20
    Do tego dodać np kluseczki kładzione i pyszny obiadek gotowy. Ja właśnie tak bym zrobił .
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2015/12/05 09:29:25
    fantastyczne ,mieciutkie zraziki...mniam :)
    Gość: Gość, *.global-layer.com
    2017/01/19 17:35:13
    Zrazy świetne ! Zjadłbym takie z kluseczkami kładzionymi. Polecam!

    OdpowiedzUsuń