piątek, 1 kwietnia 2016

Zapiekanka gyros

Kolorowa, sycąca zapiekanka, która zasmakuje małym i dużym. Nie zjedliśmy wszystkiego od razu i mam wrażenie, że drugiego dnia, odgrzana, zapiekanka smakowała jeszcze lepiej. Przepis znalazłam na blogu Gotuj z Cukiereczkiem.




Składniki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 200 g ryżu
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 250 g żółtego sera startego na dużych oczkach
  • ketchup
  • majonez
Mięso pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miski. Wymieszać z olejem i przyprawą gyros (mięso powinno być dobrze pokryte przyprawą. Miskę z mięsem przykryć i odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie mięso przesmażyć na rozgrzanym oleju i ostudzić.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Paprykę pokroić w kostkę, a ogórki w plasterki (ogórków powinno być objętościowo tyle samo co papryki).
Naczynie do zapiekania posmarować olejem, na dnie ułożyć ryż, wyrównać. Ryż posmarować cienką warstwą majonezu i ketchupu, posypać 1/3 tartego sera. Na wierzch wyłożyć podsmażonego kurczaka, posmarować majonezem i ketchupem, posypać 1/3 sera. Następnie kolejno wyłożyć paprykę oraz ogórka i znów posmarować  majonezem i ketchupem, posypać resztą sera.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez 30 minut. Podawać na gorąco.



2 komentarze:


  1. Gość: Misia, *.internetdsl.tpnet.pl
    2016/04/04 11:45:20
    Uwielbiam takie dania, które można bez przeszkód odgrzewać na następny dzień, i które nie smakują źle ;)

    jolantaszyndlarewicz
    2016/04/04 16:16:00
    Porywam przepis:)

    ibright
    2016/06/15 16:05:51
    Pyszny Gyrosik, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pyszne :) , zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń