Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- przyprawa gyros
- 200 g ryżu
- 1-2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 3-4 ogórki konserwowe
- 250 g żółtego sera startego na dużych oczkach
- ketchup
- majonez
Mięso pokroić w niedużą kostkę,
przełożyć do miski. Wymieszać z olejem i przyprawą gyros (mięso powinno
być dobrze pokryte przyprawą. Miskę z mięsem przykryć i odstawić na pół
godziny do lodówki. Po tym czasie mięso przesmażyć na rozgrzanym oleju i
ostudzić.
Ryż ugotować według przepisu na
opakowaniu. Paprykę pokroić w kostkę, a ogórki w plasterki (ogórków
powinno być objętościowo tyle samo co papryki).
Naczynie
do zapiekania posmarować olejem, na dnie ułożyć ryż, wyrównać. Ryż
posmarować cienką warstwą majonezu i ketchupu, posypać 1/3 tartego sera.
Na wierzch wyłożyć podsmażonego kurczaka, posmarować majonezem i
ketchupem, posypać 1/3 sera. Następnie kolejno wyłożyć paprykę oraz
ogórka i znów posmarować majonezem i ketchupem, posypać resztą sera.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez 30 minut. Podawać na gorąco.
OdpowiedzUsuńGość: Misia, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/04/04 11:45:20
Uwielbiam takie dania, które można bez przeszkód odgrzewać na następny dzień, i które nie smakują źle ;)
jolantaszyndlarewicz
2016/04/04 16:16:00
Porywam przepis:)
ibright
2016/06/15 16:05:51
Pyszny Gyrosik, uwielbiam :)
Wygląda pyszne :) , zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuń