niedziela, 4 grudnia 2011

Domowy cukier waniliowy


W swojej kuchni już od dawna nie używam kupnego cukru waniliowego, który tak właściwie to nim nie jest. Wystarczy uważnie przeczytać nazwę, która mówi sama za siebie: "cukier wanilinowy". A przecież tak niewiele trzeba, żeby mieć swój domowy, cudownie pachnący prawdziwą wanilią cukier do wszelkiego rodzaju słodkich wypieków. Wiecie, że zawsze kiedy otwieram szufladę z przyprawami sięgam po słoiczek z cukrem waniliowym i wącham? Uwielbiam ten zapach :)

Może i Wy się skusicie i zrobicie? Na prawdę warto.





Składniki:
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 laska wanilii


Cukier wsypać do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nożem nasionka, wymieszać dokładnie z cukrem. Pustą laskę wanilii przeciąć na 2-3 części, zakopać w cukrze. Zamknąć pojemnik, wstrząsnąć.

Cukier jest gotowy do użycia po 1-2 tygodniach.


Przepis znalazłam u Dorotus.

1 komentarz:


  1. najsmaczniejsze.pl
    2011/12/04 20:46:33
    ostatnio nosiłam się z zamiarem zrobienia samemu cukier waniliowy, mam już wanilię i drobny cukier, dzięki wielkie za motywację :) a zestaw świetny, to chyba marzenie większej części blogowiczów kulinarnych ;)
    atina_bc
    2011/12/04 21:53:07
    właśnie dzisiaj nastawiłam kolejny:)
    ola7
    2011/12/04 22:30:03
    fajny pomysl, chetnie zrobie taki cukier. sama stalam sie szczesliwa posiadaczka takiej paczki od Kamisa:)
    kabamaiga
    2011/12/04 22:39:10
    Warto, warto. Mój stoi w identycznym słoiczku :)
    Gość: Marty, *.home.aster.pl
    2011/12/05 00:08:32
    wow świetny pomysł :)
    obserwuję i zaprasam do mnie na tadżin, jestem ciekawa co o nim sądzisz

    bemymusthave.blogspot.com/search/label/Kuchnia
    Marty
    Gość: eluchap, *.elblag.vectranet.pl
    2011/12/05 08:48:11
    bardzo ciekawe
    jolantaszyndlarewicz
    2011/12/05 15:14:42
    Mój też stoi w słoiku i jak tylko się kończy to nastawiam nowy, od razu z 1 kg cukru:) ....uwielbiam domowy cukier waniliowy:)
    skidblandir
    2011/12/05 20:04:55
    Dzięki za przepis, na pewno spróbuję!
    Gość: atria, *.dynamic.chello.pl
    2011/12/05 22:06:13
    Ja robiłam zarówno cukier jak i ekstrakt waniliowy. Mam na święta schowanych okolo 8 lasek wanilli jescze, więc będę szaleć:) Wanilię kupuję na allegro po 2 złote za laskę:)

    pozdrawiam!
    Gość: dilberta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/12/07 22:03:07
    Ja też robię własny cukier waniliowy . Tylko , że wanilię wkładam do cukru pudru . Zrobiłam też esensję waniliową . Na jdną laskę wanilii dodaję 100 ml
    spirytusu . Esensja właśnie "dojrzewa" . Pachnie już cudownie Na święta będzie gotowa . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń