sobota, 31 grudnia 2011

Szybkie pierniczki

Jak zawsze, na naszym wigilijnym stole nie mogło zabraknąć pierniczków. Jednak w tym roku postanowiłam na takie, które można zrobić bez dojrzewania ciasta czy długiego wyrabiania i leżakowania żeby zmiękły. Idealny przepis znalazłam na blogu Doroty.

Przepis się sprawdził i przyznam się nawet, że byłam zaskoczona, że przygotowanie tych pierniczków poszło mi tak szybko ;)

Pierniczki wyszły pyszne, szczególnie smakowały naszemu synkowi. Kilka z nich polałam rzadkim lukrem, ale znacznie lepsze były te bez lukru, dobrze więc, że udekorowałam tylko kilka.




Składniki (na około 55 pierniczków):
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego
- 100 g płynnego miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki.

Wyrobione ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 4mm (nie cieniej). Foremkami wykrawać pierniczki. Układać na blasze w niewielkich odstępach.

Piec w 180 st.C przez 8-10 minut. Studzić na kratce.

1 komentarz:


  1. asialc1
    2011/12/31 12:58:20
    Idelane serduszka :-) Wszystkiego naj, naj, naj... na ten Nowy Rok! :-)
    majanaboxing
    2011/12/31 13:06:31
    Pierniczki są pyszne. Lubimy:)
    Edysiu, wszystkiego najlepszego w Nowym RokU!:)
    espresso9
    2011/12/31 13:31:58
    Wyglądają pysznie!
    Cudownego Nowego Roku :))
    dusiowaa
    2011/12/31 13:34:45
    serduszka z piernika są urocze.
    olciaky
    2011/12/31 13:36:55
    pyszne, uwielbiam chyba wszystkie pierniczki:)
    ps: Szczęśliwego Nowego Roku!
    kucharnia
    2011/12/31 14:01:38
    Edyto! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Pozdrawiam i częstuję się pierniczkiem:)
    kabamaiga
    2011/12/31 14:17:51
    Edytko dużo pomysłów w Nowym Roku.
    edysia79
    2011/12/31 15:06:27
    Dziękuję za życzenia, Wam też życzę cudownego Nowego Roku!
    jolantaszyndlarewicz
    2012/01/01 11:49:48
    ja też kiedyś polewałam pierniczki lukrem, ale ostatnio jakoś bardziej pokochałąm się ze smakiem tych "saute":) ...a Dorotkowe pierniczki są niezawodne:)
    ola7
    2012/01/02 10:28:53
    sliczne:)
    Gość: wypiekiudane.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/07/31 11:14:27
    Muszę przyznać że to jeden z lepszych przepisów jakie widzialem na pierniczki.

    OdpowiedzUsuń