poniedziałek, 12 grudnia 2011

Jajka w płaszczyku

Mój sposób na odmienienie mielonych :)
Ugotowane jajka otulamy dobrze przyprawionym mięsem, panierujemy i smażymy jak zwykłe kotlety mielone. Proste, pyszne i aromatyczne. Bardzo smakowały naszemu synkowi, który dopiero niedawno polubił jajka na twardo ;)




Składniki (na 6 kotletów):
- 7 jajek
- 500 g mięsa (u mnie łopatka wieprzowa)
- 1 czerstwa kajzerka
- 100 ml mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- curry indyjskie Kamis Specialite
- gałka muszkatołowa Kamis Specialite
- ognista mieszanka przypraw Kamis Specialite
- kminek mielony
- bułka tarta
- olej do smażenia


Ugotować na twardo 6 jajek.
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso umyć, osuszyć, pokroić i zmielić razem z zeszkloną cebulą i bułką. Wbić surowe jajko, przyprawić na pikantnie, dokładnie wymieszać.

Z masy mięsnej uformować 6 niewielkich, płaskich placuszków. Na każdym ułożyć obrane jajko i dokładnie zalepić je masą mięsną, formując owalne kotlety. Każdy z nich opanierować w bułce tartej.

Smażyć na rumiano z każdej strony w większej ilości rozgrzanego oleju. Podawać na gorąco. Najlepiej smakują z sałatką i pikantnym sosem.


Do przygotowania kotletów użyłam przyprawy Kamis z serii Specialite:

1 komentarz:


  1. karmel-itka
    2011/12/12 13:55:45
    sposób pyszny, nietypowy i baaardzo efektowny!
    kuszące te Twoje mielone.
    ola7
    2011/12/12 17:24:10
    bardzo ciekawy przepis:)
    kabamaiga
    2011/12/12 22:06:28
    Świetnie wyglądają
    monica-wino-i-oliwki
    2011/12/13 14:47:05
    Zawsze miałam na takie "coś" smaka :) Wspaniale się prezentuje :)

    Pozdrawiam serdecznie!
    chochlikikuchenne
    2011/12/14 09:32:28
    Ciekawe, ciekawe.. :)
    Super nazwa:D
    zemfiroczka
    2011/12/17 16:46:51
    Też się zasadzam na takie jaja :)
    Gość: moni21, *.xdsl.centertel.pl
    2011/12/19 15:55:37
    Zrobiłam, zrobiłam....rewelacja! palce lizać:D
    lilax
    2012/04/02 15:27:27
    Robiłam je jakiś czas temu i nawet mój mąż niecierpiący od dziecka mielonego zjadł i powiedział, że mogę takie robić :) Możecie mi wierzyć, że to jest najlepsza rekomendacja dla tego dania ;p

    OdpowiedzUsuń