piątek, 9 grudnia 2011

Twarogowe rogaliki z marmoladą

Wszyscy w domu bardzo lubimy wszelkiego rodzaju nadziewane rogaliki. Dlatego i takie z ciasta serowego musiałam wypróbować. Lubię ten rodzaj ciasta, bo po upieczeniu przypomina nieco ciasto francuskie - jest kruche i delikatnie listkujące.
Jak można się było spodziewać, rogaliki smakowały i bardzo szybko znikały ze stołu :)

Marmoladę zastąpiłam własnej roboty nutellą ze śliwek.




Składniki (na 24 rogalki):
- 200 g chudego twarogu
- 200 g masła lub margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150-200 g twardej marmolady
- cukier puder do posypania


Twaróg zmielić, lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać do niego miękkie masło lub margarynę, wsypać mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli, wlać roztrzepane jajko. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć czystą lnianą ściereczką i na chwilę odstawić.

Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na okrągły placek o średnicy około 40 cm i podzielić na 12 trójkątów. W najszerszym miejscu każdego trójkąta położyć marmoladę i zwinąć w rogalik.

Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15-20 minut, aż lekko się zarumienią.

Ostudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.


1 komentarz:


  1. Gość: Ewa smaczniutkie.pl, *.adsl.inetia.pl
    2011/12/09 10:38:12
    Edyto w moim domu też bardzo sprawdzają się wszelkie rogaliki, te serowe też. Moja córcia lubi taki smakołyk zabrać ze sobą do szkoły jako deser po drugim śniadaniu:)
    ugotujmy
    2011/12/09 11:05:37
    to słodkie wnętrze schowane w cieście kusi bardzo.
    izaa_a
    2011/12/09 11:47:17
    wspaniale wyglądają...:):)
    jolantaszyndlarewicz
    2011/12/09 19:27:14
    cudownie wyglądają ...i jak idealnie równo zawinięte:)
    kabamaiga
    2011/12/09 19:28:25
    Raz robiłam "drożdżówki" z takiego serowego ciasta. Też je bardzo lubię.
    ola7
    2011/12/09 20:18:44
    sliczne te rogaliki:)
    Gość: Toczka, *.dynamic.chello.pl
    2011/12/09 22:08:17
    Ciasto z serem? Brzmi intrygująco, a że zostało mi sporo marmolady po ostatnich kuchennych wyczynach, chyba się skuszę na takie rogaliczki :]
    majanaboxing
    2011/12/09 22:21:04
    Bardzo smakowicie wyglądają te rogaliki :)
    piegusek1976
    2011/12/11 21:20:21
    smaczne są, ja dodaję jeszcze nieco przyprawy do ciast i kawy z Kamisa, pięknie pachną:)
    Gość: precelia, *.lupro.net
    2012/01/17 20:49:10
    Ostatnio zostało mi trochę twarogu i skorzystałam z Twojego przepisu. Rogaliki smakowały super, choć nie były takie piękne jak Twoje.
    Gość: Mrs Sajgon, *.105.140.23.tvsat364.lodz.pl
    2014/11/11 11:23:21
    Pani Edyto,
    nie po raz pierwszy korzystam z Pani przepisów i nie po raz pierwszy jestem w 100 % zadowolona. Rogaliki wyszły świetne, także nadziałam je domową czeko- śliwką i smakowały pysznie. Dziękuję za Pani pracę włożoną w prowadzenie bloga! Naprawdę świetna inspiracja dla każdej kobiety, która co dzień zastanawia się co zrobić jutro na obiad!

    OdpowiedzUsuń