czwartek, 2 października 2014

Ciasto z dynią i orzechami

Ciasto które ma w sobie to, co jesienią najlepsze - dynię i orzechy.
Do herbaty z cytryną idealne.




Składniki (na formę 24x24 cm):
  • 2 szklanki dyni startej na dużych oczkach
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich i laskowych

Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej, a potem po łyżce dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Dodać tartą dynię i krótko zmiksować. Na końcu dodać orzechy i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.

1 komentarz:


  1. jolantaszyndlarewicz
    2014/10/02 12:11:05
    Robię podobne ciasto w domu, jak nie chce mi się robić puree ... jest pyszne:) .... z tym, że nie dodawałam orzechów:).
    Gość: foodmania, *.ssp.dialog.net.pl
    2014/10/02 17:49:45
    wygląda bardzo apetycznie!
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2014/10/02 19:54:09
    pyszne ciasto ,teraz trzeba na maksa wykorzystac sezon na dynie !!

    OdpowiedzUsuń