piątek, 24 października 2014

Pasta z kurczaka i suszonych pomidorów

Tym razem pasta z mięsem z kurczaka. Akurat skończyła nam się wędlina, więc z zamrażalnika wyjęłam pierś z kurczaka. Ponieważ prawie zawsze mam w szafce słoiczek z suszonymi pomidorami i wiem, że dobrze sprawdzają się w rożnego rodzaju pastach, dodałam je do ugotowanego drobiowego mięsa. Pasta wyszła bardzo smaczna, kremowa, lekko kwaskowa, właśnie przez suszone pomidory.






Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 100 g suszonych pomidorów (waga po odsączeniu z oleju)
  • 1-2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz

Mięso włożyć do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości. Odlać wodę i wystudzić. Następnie mięso pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie zmiksować razem z suszonymi pomidorami, koncentratem pomidorowym, śmietaną i ostrą papryką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis z blogu Gotuj z Cukiereczkiem.

1 komentarz:


  1. Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2014/10/24 18:35:32
    brzmi bardzo smakowicie -uwielbiam takie :)
    klikaf
    2014/10/25 15:44:41
    Milion razy lepsze niz jakakolwiek wedlina :-) dzięki za pomysł :-)
    kuchcixun
    2014/10/25 23:35:45
    Witam! Wspaniały przepis, dziękuję za inspiracje:)
    Gość: , 91.232.164.*
    2014/10/26 09:57:47
    Aco jak moje pomidory są suche ,nie z oliwy,gotować je czy moczyć?
    jolantaszyndlarewicz
    2014/10/26 12:43:54
    Mniamuśne smarowidełko:)
    czerwona_nesca
    2014/10/28 10:36:55
    Muszę zrobić tą pastę! Mam tylko pytanie czy filet ma być pojedynczy czy podwójny?
    Gość: renata, 80.85.225.*
    2014/10/29 09:34:23
    właśnie zrobiłam taką pastę wczoraj - jest wspaniała!!!
    edyta_rosner
    2014/10/29 10:48:59
    Suche pomidory należy przed użyciem zalać gorącą oliwą (w temp. ok. 70 st.C) i namoczyć, żeby zmiękły.
    kuchcixun
    2014/10/30 00:24:42
    Cześć! Genialne przepisy! Więcej takich!:)
    kuchcixun
    2014/10/30 00:25:06
    Hejka! Ekstra blog i przepyszne przepisy!:)

    OdpowiedzUsuń