wtorek, 14 października 2014

Tort czekoladowy z kawowo-migdałowym kremem

W niedzielę mąż obchodził kolejne urodziny. Zgodnie z naszą tradycją, na taką okazję upiekłam tort. Tym razem postawiłam na taki "prawdziwy" tort, z kremem maślanym, chociaż właściwie za takimi kremami nie przepadam. Jednak z własnoręcznie zrobionym budyniem taki krem nie był wcale za tłusty, a słodycz ciasta i kremu złamał dżem z czarnej porzeczki. Dżemem posmarowałam jeden blat, ale można by też posmarować dwa blaty ciasta, byłoby jeszcze lepiej.
Tort bardzo polecam, bo wyszedł doskonały. Przepyszny, nie przesadnie tłusty ani słodki, a do tego ładny i wysoki. Jednym słowem wspaniały tort urodzinowy.




Składniki
na ciasto czekoladowe:
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 240 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 300 g cukru pudru
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
na masę kawowo-migdałową:
  • 360 g masła w temperaturze pokojowej
  • budyń:
    - 500 ml pełnotłustego mleka
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    - 4 żółtka
    - 125 g cukru pudru
    - 30 g mąki pszennej
    - 30 g mąki kukurydzianej
    - 6 łyżek mocnej kawy (zimnej)
  • migdały karmelizowane:
    - 125 g płatków migdałowych
    - 125 g cukru kryształu
    - 3 łyżki zimnej wody
do nasączenia blatów:
  • 200 ml mocnej kawy
  • 50 ml wódki
dodatkowo:
  • nieduży słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 125 g uprażonych płatków migdałowych do obsypania tortu

Przygotowanie ciasta:
czekoladę połamać na kawałki i stopić w gorącej kąpieli wodnej. Dodać 6 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puszystą masę z 250 g cukru, zmniejszyć obroty miksera i dodać przestudzoną czekoladę, a potem po jedynym żółtku. Następnie stopniowo dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz ekstrakt waniliowy i jogurt.
W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę, dodać 50 g cukru pudru i jeszcze przez chwilę ubijać. Ubitą pianę przełożyć do miski z czekoladowym ciastem i dokładnie, ale delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową łopatką.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
Przełożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60-70 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Zimne ciasto przekroić na cztery blaty.

Przygotowanie masy:
najpierw należy ugotować budyń.
Mleko z wanilią zagotować w rondelku. Żółtka ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką kukurydzianą. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać gorące mleko. Zmiksowaną masę przelać do rondla i ciągle mieszając zagotować na małym ogniu (należy uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy masa zgęstnieje ostudzić ją pod przykryciem.

Przygotowanie karmelizowanych migdałów:
płatki migdałowe wsypać na patelnię i uprażyć mieszając od czasu do czasu bez dodatku tłuszczu.
Na patelnię wsypać cukier, dolać 3 łyżki wody i podgrzewać potrząsając patelnią od czasu do czasu aż płyn zgęstnieje i nabierze bursztynowej barwy. Do gotowego karmelu wsypać prażone płatki migdałowe i dokładnie wymieszać. Przełożyć na papier i zostawić do wystygnięcia. Gdy migdały wystygną połamać je na kawałki i zmielić.
Masło zmiksować na puszysty krem i wciąż ucierając po łyżce dodawać masę budyniową. Pod koniec ucierania wlać kawę i wsypać mielone karmelizowane migdały.

Przygotowanie tortu:
każdy kolejny blat ciasta nasączyć kawą wymieszaną z wódką i smarować kremem. Trzeci z blatów po nasączeniu a przed nałożeniem kremu posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Wierzch i boki tortu także posmarować kremem i obsypać oraz obłożyć płatkami migdałowymi podprażonymi na patelni bez dodatku tłuszczu.
Gotowy tort włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Żeby tort lepiej się kroił należy go wyjąć z lodówki około 10 minut wcześniej.




Przepis z tej strony.

1 komentarz:


  1. Gość: Maria, *.as13285.net
    2014/10/14 17:44:08
    Mniam, aż ślinka cieknie. Zazdroszczę temu Panu w szarej koszulce....
    kabamaiga
    2014/10/14 19:29:02
    Edytko nie posłuchałaś mnie. Ja chcę inne zdjęcie ;) A tort pierwsza klasa. Najlepszego dla D.
    Gość: foodmania, 78.10.80.*
    2014/10/14 20:15:43
    wygląda imponująco!
    redhead93
    2014/10/14 21:21:05
    Ile pysznych warstw! O mniam :)
    gin86
    2014/10/14 22:30:07
    Mmm, tort wygląda bajecznie :)
    Najlepsze życzenia dla jubilata :)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/10/17 12:58:08
    Zawsze daję do tortów dżem z czarnej porzeczki, jest doskonały ..... a Panu Mężowi zazdroszczę .... zjadłabym choć kawałeczek:) buziaki Edytko:)
    PS. Najlepszego dla Męża raz jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń