Mój ulubiony typ obiadu, czyli mięso 
zapiekane z warzywami. Tym razem indyk z cukinią, pomidorami i 
mozzarellą na pomidorowym sosie. Wszystkie składniki pokrojone w 
plasterki i ułożone w formie do zapiekania utworzyły apetyczną rozetę. 
Składniki (na2-3 porcje):
- 8 niewielkich plasterków fileta z indyka
 - 1 cukinia
 - 1 ząbek czosnku
 - 2 pomidory
 - 200 g mozzarelli
 - 1/2 puszki krojonych pomidorów
 - 1 łyżka octu balsamicznego
 - sól, pieprz i cukier
 - 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
 
Pomidory z puszki zmiksować, wymieszać z octem balsamicznym i gotować przez 3 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Fileciki z indyka usmażyć na oleju lub 
oliwie na złoty kolor, zdjąć z patelni i oprószyć solą oraz pieprzem. Na
 pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu podsmażyć pokrojoną w plasterki 
cukinię tak, żeby zmiękła (można smażyć porcjami tak, żeby wszystkie 
plasterki dobrze podsmażyły się z obydwu stron). Pod koniec smażenia 
dodać do cukinii drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plastry. Mozzarellę odsączyć z zalewy i także pokroić w plastry.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plastry. Mozzarellę odsączyć z zalewy i także pokroić w plastry.
Do naczynia do zapiekania o średnicy 20 cm wlać pomidorowy sos. Na nim układać formując rozetę, na przemian kawałki mięsa oraz plasterki cukinii, pomidora i mozzarelli. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 10-15 minut.

OdpowiedzUsuńkabamaiga
2014/10/16 19:39:39
Ja też bardzo lubię takie obiadki.
jolantaszyndlarewicz
2014/10/17 12:58:59
Świetny pomysł z tą rozetką, dzięki niej obiad nie dośc, że smaczny to i pysznie wygląda:)
Gość: Anita, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/10/18 14:09:53
wygląda troszkę jak ratatuj, ale pysznie! Sama sobie chyba zrobię.
janiolka
2014/10/21 10:33:25
ależ to dekoracyjnie wygląda!!!
dyrdymalki
2014/10/29 16:23:12
mniam, cudowny !!