wtorek, 16 grudnia 2014

Jabłecznik z bezą owsianą

Puszyste ciasto z jabłkami i bezą z dodatkiem płatków owsianych, wiec nieco zdrowsze niż zwykle.




Składniki (na formę 40 x 25 cm):
  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 350 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na bezę:
  • 5 białek
  • 175 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
ponadto:
  • 1,2 kg jabłek

Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę w kolorze jasno kremowym. Nie przerywając miksowania dodać kolejno jajka. Na końcu dodać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blasze. Na wierzchu ułożyć lekko je wciskając w ciasto obrane i pokrojone w ósemki jabłka.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C (piekarnik gazowy z grzałką od dołu) i piec przez 20-25 minut.
W tym czasie zrobić bezę:
białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce wsypywać cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Wyłączyć mikser, wsypać płatki owsiane i wymieszać łyżką.

Po 20 minutach pieczenia wyjąć ciasto z piekarnika, na wierzchu rozsmarować bezę i ponownie wstawić do piekarnika. Zwiększyć temperaturę do 200 st.C i piec przez kolejne 15-25 minut, aż beza ładnie się przyrumieni.

1 komentarz:


  1. izaa_a
    2014/12/16 12:40:41
    pysznie wygląda
    mikimama
    2014/12/16 12:51:21
    Bardzo pomysłowo!
    Gość: foodmania, 78.10.239.*
    2014/12/16 12:57:15
    wygląda bardzo apetycznie :)
    Gość: pani M., *.icpnet.pl
    2014/12/17 08:01:58
    Zrobię je z pewnością, ale już po świętach. Póki co czaję sie na ciasto z ciepłym mlekiem... Zobaczymy jak wyjdzie.
    jolantaszyndlarewicz
    2014/12/17 20:10:18
    Widzę, ze to takie szybkie ucierane ciasto ..... oj takie przepisy sa u nas bardzo cenione:) pozdrowionka zasyłam

    OdpowiedzUsuń