niedziela, 14 grudnia 2014

Lussekatter, szwedzkie szafranowe bułeczki

Lussekatter, czyli "Oczy św. Łucji" to bułeczki szafranowe wypiekane w Szwecji w czasie Adwentu, a szczególnie na dzień 13 grudnia, czyli dzień św. Łucji nazywany też świętem światła. Dwa rodzynki w bułkach symbolizują oczy świętej. Bułki są słodkie, miękkie i puszyste, a dodatkowo do jedzenia zachęca (szczególnie dzieci) słoneczny, żółty kolor.

Jeśli chcecie szczegółowo dowiedzieć się o pochodzeniu zwyczaju wypiekania tych bułek polecam wpis na blogu Śnieżka gotuje, z którego zaczerpnęłam przepis.




Składniki:
  • 750 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 300 ml letniego mleka
  • 2 jajka (roztrzepane)
  • 1-2 g szafranu (ewentualnie kurkumy)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • rodzynki
  • jajko do posmarowania

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki mleka z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru. Dodać resztę mleka, przestudzone masło, jajka i resztę składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Po tym czasie lekko wyrobić i dzielić na kawałki o wadzie 90-100 g. Z każdego kawałka ciasta uformować wałek, a z niego bułkę w kształcie litery S. W zagięcia włożyć po jednym rodzynku. Bułki ułożyć na blasze, ponownie przykryć i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez 12-15 minut.





1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2014/12/14 20:30:15
    Piekłam je kilka lat temu. A od tego roku mamy w rodzinie małą Łucyjkę, więc są mi teraz dość bliskie :)
    Gość: luckatwarz, *.a176.priv.bahnhof.se
    2014/12/14 21:33:09
    W mojej wersji jest bez jajek i 0,5 g ( tzn. polowa porcji szafranu) Jajo 1szt. jest do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Spolszczona wersja z kruszonką jest u nas w domu bardzo popularna
    jolantaszyndlarewicz
    2014/12/17 20:08:00
    Wspaniale Ci sie upiekły Edytko:) .... ja się nie wyrobilam, ale przepis mam zapisany:)

    OdpowiedzUsuń