poniedziałek, 1 grudnia 2014

Koktajl z jarmużu i gruszek

Porcja zdrowia i witamin w słodkim koktajlu.






Składniki (na 2 porcje):
  • 2 średniej wielkości liście jarmużu
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • woda (ewentualnie, jeśli koktajl będzie za gęsty)

Liście jarmużu porwać na małe kawałki, gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne.
Jarmuż razem z gruszkami i miodem dokładnie zmiksować, ewentualnie jeszcze dosłodzić lub dodać trochę przegotowanej zimnej wody.

1 komentarz:


  1. Gość: Manufakturamoni, *.dip0.t-ipconnect.de
    2014/12/01 14:36:46
    Lubię :)
    kabamaiga
    2014/12/01 15:07:16
    I u Ciebie też jarmużowo.
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2014/12/01 20:19:39
    czeto robię rózne kombinacje smakowe..Twoj fajny !!
    jolantaszyndlarewicz
    2014/12/02 19:45:48
    Pyszny koktajl i piękne zdjęcie:)
    Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2015/01/08 22:26:09
    Czy jarmuż może być mrożony? Mój mąż zamroził go kiedyś przez pomyłkę, gdy poprosiłam go o włożenie do zamrażarki szpinaku (ach, ci mężczyźni...) i szukam teraz sposobu na jego zużycie, szkoda, żeby się zmarnował. A sałatki już raczej z niego nie będzie ;)
    edyta_rosner
    2015/01/09 16:36:06
    Aniu jarmuż dobrze znosi mrożenie, a nawet lub przymrozki i śnieg, ponoć wtedy jest jeszcze smaczniejszy :)
    Jeśli nie do sałatki, to możesz dodać go do koktajli (jak wyżej), do zapiekanek, położyć na pizzy, czy też zrobić z niego placki. Na pewno się nie zmarnuje.
    Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2015/01/09 16:58:43
    O, o zapiekankach czy pizzy nie pomyślałam, a to bardzo dobry pomysł, dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń