poniedziałek, 29 grudnia 2014

Korzenne ciasto dyniowe z czekoladą

Aromatyczne, wilgotne i pełne czekolady ciasto. Do tego pachnąca cynamonem chrupiąca kruszonka. Zimą smakuje najlepiej. A dzieci jakie były zachwycone!






Składniki (na formę o wymiarach 35 x 12 cm):
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki puree z dyni
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • 100 g gorzkiej czekolady
na kruszonkę:
  • 6-8 łyżek masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, zmniejszyć obroty miksera i dodać dynię oraz olej. Mąkę wymieszać z sodą, solą, cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać łyżką aż się połączą. Dodać pokrojoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy.

Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać ciasto.
Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.
Ostudzone ciasto można przed podaniem posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2014/12/29 10:57:10
    Ciekawe co na takie ciasto moje dzieci. Dzięki za karteczkę. Właśnie przyszła :)
    gin86
    2014/12/30 02:44:53
    Musiało pachnieć fantastycznie :)
    Gość: piegusek1976, *.adsl.inetia.pl
    2014/12/30 20:42:53
    Cieszę się, że się na nie skusiłaś-jest pyszne :')
    jolantaszyndlarewicz
    2014/12/31 15:43:37
    Wspaniałe ciasto Edytko .... i te gwiazdki tak samo:). Polowałam na takie, ale niestety nie udało mi się dostac:)

    OdpowiedzUsuń