Tym razem to mnie przypada przyjemność poprowadzenia kolejnej, szóstej edycji Weekendowej Cukierni. Kiedy Polka
zaproponowała mi jej poprowadzenie, nie zastanawiałam się ani chwili.
Trochę więcej czasu zajęło mi znalezienie odpowiedniego przepisu.
Doszłam do wniosku, że skoro wciąż jeszcze możemy się cieszyć sezonem na
świeże truskawki to ciasto z tymi owocami będzie w sam raz no i
znalazłam przepis idealny. Kruche ciasto, truskawki pod kakaową
pierzynką i białą pianką stanowią pyszną całość idealnie nadającą się do
kawy lub herbaty.
Przepis
wypróbowany przeze mnie już kilkakrotnie znalazłam w segregatorze z
przepisami który był dodany kiedyś do margaryny Kasia.
Składniki
na ciasto:
- 3 szklanki* mąki pszennej
- 6 żółtek
- 1,5 kostki margaryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 7,5 g proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki)
na wierzch:
- 75 dag truskawek
- 1 łyżka kakao
- 6 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Mąkę posiekać z margaryną, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt lepiące, można jeszcze podsypać mąką). Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika, drugą wyłożyć natłuszczoną tortownicę o średnicy 28-30 cm, lub prostokątną blachę o wymiarach 36x23 cm.
Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i ułożyć na cieście przecięciem do dołu. Kakao wsypać do sitka i oprószyć truskawki.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Ciasto wyjęte z zamrażalnika podzielić na dwie równe części. Jedną zetrzeć na tarce o dużych oczkach na truskawki. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180ºC.
* 1 szklanka to u mnie 250 ml lub 135 g
na ciasto:
- 3 szklanki* mąki pszennej
- 6 żółtek
- 1,5 kostki margaryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 7,5 g proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki)
na wierzch:
- 75 dag truskawek
- 1 łyżka kakao
- 6 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Mąkę posiekać z margaryną, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt lepiące, można jeszcze podsypać mąką). Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika, drugą wyłożyć natłuszczoną tortownicę o średnicy 28-30 cm, lub prostokątną blachę o wymiarach 36x23 cm.
Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i ułożyć na cieście przecięciem do dołu. Kakao wsypać do sitka i oprószyć truskawki.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Ciasto wyjęte z zamrażalnika podzielić na dwie równe części. Jedną zetrzeć na tarce o dużych oczkach na truskawki. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180ºC.
* 1 szklanka to u mnie 250 ml lub 135 g
Mam nadzieję że dołączycie się do tej edycji Weekendowej Cukierni, bo ciasto jest na prawdę bardzo smaczne i szczerza polecam wypróbowanie tego przepisu.
Zapraszam serdecznie!
OdpowiedzUsuńGość: zawszepolka, *.gmc-uk.org
2009/06/11 14:32:17
Oczywiscie wchodze w to! :)))
Upieke na powrot Polowka :D
Dziekuje, ze sie zgodzilas Gospodarzyc W Cukierni :*
szarlotek
2009/06/11 15:01:15
Brzmi bardzo zachęcająco!:)) Na pewno wypróbuję przepis, bo takim ciastem to zawsze można kogoś obdarować:))
atina_bc
2009/06/11 15:09:27
Cudowny przepis wybrałaś Edysiu:) Musze przeglądnąć segregator i zobaczyc sobie zdjęcie;) Postaram sie przyłączyć:)
margot11
2009/06/11 16:58:06
to taka letnia wersja jakby pleśniaka?! I ja sie prawdopodobnie skusze na to ciasto :)
latagal
2009/06/11 18:07:24
chyba również się skuszę, teraz długi weekend, ja dopiero zaczynam z blogowaniem, ale trzeba w końcu coś porządnie truskawkowego upiec :)
iis111
2009/06/11 18:34:33
oj nie wiem czy mi sie uda przylaczyc:(
aklat
2009/06/11 19:59:53
Brzmi ciekawie, może w końcu uda mi się dołączyć do Weekendowej Cukierni :)
gosiab_3
2009/06/11 20:37:28
oooo,ciekawy ten przepisik,moze uda mi sie dolaczyc tym razem :)
edysia79
2009/06/11 23:12:45
Zapraszam wszystkich serdecznie do pieczenia :)
Iwonko dlaczego?
majanaboxing
2009/06/12 10:32:57
Edysiu, bardzo podoba mi się ten przepis ! :)) Mam nadzieję, ze uda mi się przyłączyć do WC :)) Pozdrawiam :))
latagal
2009/06/12 14:08:00
dziękuję za odwiedziny :)
mam jeszcze pytanie - kostka margaryny 200 g czy 250?
edysia79
2009/06/12 14:12:48
Latagal będzie mi bardzo miło jesli dołączysz do Weekendowej Cukierni :))
Kostka margaryny to 250g
latagal
2009/06/12 15:43:10
Dziękuję za odpowiedź.
Zaraz biorę się za ciasto... upiekę, zrobię zdjęcia, wstawię na bloga... a co potem? Mam wysłać do Ciebie tego maila z informacjami podanymi u Zawszepolki? :)
edysia79
2009/06/12 15:46:55
Wyślij maila do Zawszepolki z linkiem do Twojego wpisu z tym ciastem na blogu, a Ona za dwa tygodnie zrobi podsumowanie. Wklej też do wpisu banerek Cukierni tak jak to zrobiłam ja przy poprzedniej edycji.
olciaky
2009/06/12 16:19:52
Oj i w końcu widzę ciasto nadające się dla mnie,tzn. łatwe w przygotowaniu no i można sobie wyobrazić jak będzie wyglądało:)
Pozdrówka;*
Ps: Mam nadzieję,że uda mi się po raz pierwszy przyłączyć:)
latagal
2009/06/12 21:42:21
Cóż mam powiedzieć.... nie wiem czy tak miało wyjść... no ale wyszedł takiiii.... skubaniec, pyszny skubaniec, mój pierwszy skubaniec, i na pewno nie ostatni.
Dziękuję :):*
edysia79
2009/06/13 13:42:03
Olciaky ja również mam nadzieję, że do nas dołączysz :)
Latagal wiesz co, wydaje mi się że tak właśnie miało być ;)
Cieszę się że tak smakuje i oczywiście czekam na Twój wpis z tym ciastem na blogu!
latagal
2009/06/13 23:17:30
Dymek już zawitał na mojego bloga... :)
Gość: Magoldie, *.hsd1.fl.comcast.net
2009/06/14 17:21:11
Nie bylam pewna czy bede miala czas i nie chcialam wczesniej obiecywac ,ze dolocze...ale udalo sie ! Ciasto pychota i juz sie biore za wpis na mojego bloga :)
edysia79
2009/06/14 18:06:44
Latagal byłam, widziałam, pochwaliłam :)
Magoldie bardzo się cieszę że znalazłaś czas i do nas dołączyłaś :)
Czy możesz podać linka do twojego bloga? Sama jakoś znaleźć Cię nie mogę ;)
mafilka
2009/06/14 20:11:00
Ja się oczywiście przyłączam :-)) Ciut spóźniona deklaracja, ale z ciachem się wyrobię do przyszłego tygodnia :-)
malgoskat1
2009/06/18 09:17:35
Podobne do ciasta z mojego dzieciństwa - moja babcia piecze, z tym, ze używa mąki krupczatki
Gość: edat, *.internetia.net.pl
2012/07/05 07:27:00
ciasto przepyszne, zniknęło migiem, dziś piekę drugi raz....