W
sobotę chciałam upiec tartę z truskawkami. Truskawki czekały, dżem na
glazurę też, tylko ciasto mi nie wyszło. Zamiast ładnej równej
powierzchni z wysokimi bokami wyszedł mi okrągły placek z wybrzuszeniem
na środku. Było to moje pierwsze podejście do tarty i niestety nie
udane, ale nie poddam się i jeszcze będę próbować ;) Ciasto samo w sobie
było smaczne i mąż zjadł je takie jakie było, bez dodtaków. Jednak ja
nie chcąc żebyśmy na niedzielę zostali bez ciasta zrobiłam szybki torcik
truskawkowy na zimno. Pyszny, niezbyt słodki za to bardzo truskawkowy.
Jest to moja kolejna propozycja w ramach Sezonu Truskawkowego.
Jest to moja kolejna propozycja w ramach Sezonu Truskawkowego.
Składniki:
- 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
- 500 g truskawek
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
- 300 g serka waniliowego typu Danio
- 300 g jogurtu naturalnego
Dno małej tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim biszkopty.
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i ułożyć na biszkoptach.
Dwie galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody, przestudzić. Kiedy galaretka będzie już lekko tężała, dodać do niej serek i jogurt, szybko wymieszać rózgą. Powstałą masą zalać biszkopty z truskawkami (masę należy wlewać do formy powoli, żeby truskawki i biszkopty się nie podniosły).
Wstawić do lodówki na około 30 minut, aż masa stężeje. Torcik podawać udekorowany truskawkami.
- 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
- 500 g truskawek
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
- 300 g serka waniliowego typu Danio
- 300 g jogurtu naturalnego
Dno małej tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim biszkopty.
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i ułożyć na biszkoptach.
Dwie galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody, przestudzić. Kiedy galaretka będzie już lekko tężała, dodać do niej serek i jogurt, szybko wymieszać rózgą. Powstałą masą zalać biszkopty z truskawkami (masę należy wlewać do formy powoli, żeby truskawki i biszkopty się nie podniosły).
Wstawić do lodówki na około 30 minut, aż masa stężeje. Torcik podawać udekorowany truskawkami.
OdpowiedzUsuńatina_bc
2009/06/15 11:37:55
Ale masz pyszny torcik:) bardzo mi się podoba:) Lubię takie lekkie ciasta na zimno:) A jakie cudowne zdjęcia mu zrobiłać :) Pozdrawiam serdecznie:)
majanaboxing
2009/06/15 11:44:10
Jaki cuuudny Edysiu! Musiał smakować obłędnie! Wspaniale wygląda :)
Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/06/15 12:04:53
Wspaniale wygląda. To nie taki zwykły torcik. Uroczy! I na pewno pyszny!! :-))
szarlotek
2009/06/15 13:10:01
Ta, lekkość do mnie przemawia :) I to jak przemawia :) Cuudo !
Gość: zawszepolka, *.gmc-uk.org
2009/06/15 15:21:24
:) I mi sie podoba a szcegolnie ze w przekroju srodek gladki jak lodowisko!
A zeby ciasto na tarte sie nie wybrzuszylo, to warto ponakuwac je widelcem na calej powierzchni. Ewentualnie jak nagle zacznie sie wybrzuszac to trzeba szybko przekuc nozem poki jest miekkie i wtedy ladnie opadnie. Idealnie jakbyc kupila sobie takie groszki ceramiczne do pieczenia - fajnie obciazaja ciasto i nie rosnie do gory nic a nic :)
Pozdrawiam cieplo :*
olalala77
2009/06/15 15:28:20
Pięęękny torcik :)! Robiłam taki, tyle że niestety nie dane mi było spróbować ;)...
gosiab_3
2009/06/15 21:01:47
przepiekny jest........ taki....romantyczny..... :)
iis111
2009/06/15 21:32:12
Edytko ciasto na tarte trzeba dobrze ponakluwac i najlepiej obciazyc fasola albo specialnym kulkami ceramicznymi zeby sie nie wybrzuszylo. Ja pieklam tarte kilka razy, bez obciazenia i jakos mialam szczescie i mi sie nie wybrzuszyly:)
ewena
2009/06/15 22:24:07
To wnętrze wygląda fantastycznie!
aga-aa
2009/06/15 22:43:14
podoba mi sie, bardzo mi się podoba :)
edysia79
2009/06/15 23:01:24
Dziękuję! :D
abbra
2009/06/16 06:20:13
To zdjęcie torcika w przekroju wygląda bardzo zachęcająco - bardzo smakowity deser ! :)
notme-gotuje
2009/06/17 19:49:53
Śliczny i na pewno pyszny, lubię takie torciki. :)
Pozdrawiim serdecznie!
olciaky
2009/06/18 12:28:14
Już czuję jego truskawkowość.
Swoją drogą to bardzo dziwne,że nie wyszła ci ta tarta:?
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/02 10:16:09
przepiękny!:) skorzystałam z przepisu, trochę zmieniłam go jak zawsze zmieniam, mianowicie zrobiłam z malinami, to po pierwsze, a po drugie, spód upiekłam :) komentarz rodziny : lekki, ożeźwiający, idealny na lato :) dziękuję za inspirację! a co do 'fałszywego nadzienia' do tarty, to ja używam zwykłych kamyczków z plaży, układam je na papierze do pieczenia :) pozdrawiam ciepło!
edysia79
2010/07/02 10:55:29
Cieszę się że udało mi się Ciebie zainspirować :)
Z tymi kamyczkami dobry pomysł, nigdy bym na to nie wpadła ;)