Witajcie w Nowym Roku :)
Kulinarnie nowy rok na blogu zaczynam od pieczywa.
Chociaż w tych bułkach są banany, wbrew moim oczekiwaniom nie są wcale w smaku wyczuwalne. Nie są też słodkie, więc nadają się do podania zarówno ze słodkimi dodatkami jak na przykład dżem, czy twarożek, ale też z dodatkami wytrawnymi.
Kulinarnie nowy rok na blogu zaczynam od pieczywa.
Chociaż w tych bułkach są banany, wbrew moim oczekiwaniom nie są wcale w smaku wyczuwalne. Nie są też słodkie, więc nadają się do podania zarówno ze słodkimi dodatkami jak na przykład dżem, czy twarożek, ale też z dodatkami wytrawnymi.
Przepis z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka.
Składniki (na 10 bułek):
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki orkiszowej typ 1100
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 2 banany rozgniecione widelcem lub zmiksowane na papkę
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- mleko do posmarowania bułek
Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski, na
środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżką
cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami
tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na
około 15 minut.
Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta,
dodając powoli rozgniecione banany, sól, oraz pozostałe letnie mleko.
Wyrobić na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Miskę ponownie
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1
godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, jeszcze
raz wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę,
ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia i pod
przykryciem odstawić jeszcze raz na 30 minut do napuszenia. Przed
pieczeniem bułki posmarować mlekiem.
Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.
OdpowiedzUsuńGość: Droczilka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/02 12:54:49
Przyznaję , że o bułeczkach bananowych dotąd nie słyszałam. Ciekawy pomysł.
pinkcake
2013/01/02 13:02:44
Właśnie wcięłam połowę chlebka bananowego, więc bułeczki też do mnie przemawiają:)
szana-banana
2013/01/02 13:25:26
zawsze tylko chleb bananowy był wałkowany, a tu proszę! miła odmiana :)
pozdrawiam ciepło,
szana!
Gość: Asia, *.dynamic.chello.pl
2013/01/02 15:04:30
Wyglądają bardzo zachęcająco :) zwłaszcza, że uwielbiam banany :)
dogsonx
2013/01/02 17:46:34
Muszą być naprawdę pyszne, to zdjęcie pokazujące je rozkrojone, mmmmm bardzo bardzo smakowite :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
izaa_a
2013/01/02 20:56:37
świetne bułeczki! wszystkiego dobrego w nowym roku!
eclipse_90
2013/01/02 21:04:32
chyba sprobuję zastąpić mąkę pszenną - razową lub pełnoziarnistą i zobaczę co z tego wyjdzie :) myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
Gotuj sezonowo!
durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo
aga-aa
2013/01/02 23:09:49
musza być pyszne z masełkiem :)
abbra
2013/01/03 06:12:25
Apetyczne bułeczki :) Pięknie Ci wyszły Edytko !
precelia
2013/01/03 11:11:49
Takie śliczne, okrąglutkie i na pewno pyszne:) Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!
Gość: Evitaa, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/01/03 14:27:56
Bardzo ciekawy przepis :).
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
jolantaszyndlarewicz
2013/01/03 18:10:18
Zdziwiło mnie gdy przeczytałam, że nie czuć w nich bananów .... ale napewno nadają one bułezkom niesamowitej wilgoci:) pozdrawiam ciepło i życzę szczęsliwego Nowego Roku:)