W oryginale był to okrągły chleb, a nie
bułki. Za pierwszym razem upiekłam chleb, ale jednak wygodniej kroi się i
zjada bułki, niż takie długie kromki chleba. Zresztą nigdy nie
przepadałam za okrągłymi chlebami, zawsze kupowałam te podłużne. Dlatego
za drugim razem upiekłam bułki. Zdrowe, bo z miodem zamiast cukru,
upieczone z mąki pełnoziarnistej z ziarnami maku, sezamu, słonecznika i
siemienia lnianego. Smakowały także dzieciom.
Przepis z książki "Wypieki" Anneki Manning podaję z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 350 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy
- 1,5 łyżeczki maku
- 1,5 łyżeczki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki słonecznika
- 1/4 szklanki sezamu
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, polać łyżeczką miodu oraz niewielką ilością letniej wody i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10minut. Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając sól, oliwę oraz resztę letniej wody. Pod koniec wyrabiania dodać ziarna.
Dobrze wyrobione ciasto uformować w kulę
i włożyć do nasmarowanej oliwą miski. Przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut, lub do podwojenia
objętości.
Po tym czasie ciasto uderzyć pięścią,
żeby je odpowietrzyć i podzielić na równe części. Z każdego kawałka
uformować okrągłą bułkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem lub matą
do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na
około 30 minut.
Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 25-30 minut.
pieczarka_mysia
OdpowiedzUsuń2013/11/27 12:03:48
są idealne <3
Gość: Smakołyki Bereniki, 78.9.7.*
2013/11/27 12:56:37
Bardzo ładne bułeczki :)
Gość: Kobieta blogująca, *.toya.net.pl
2013/11/27 15:22:01
Kusząco wyglądają!
jolantaszyndlarewicz
2013/11/27 20:20:33
Fantastyczne i takie okrąglutkie:) ... bardzo lubię bułeczki:)
majanaboxing
2013/11/27 22:08:56
Smaczne, zdrowe bułeczki.:)