Dobra propozycja na przekąskę lub ciepłe
śniadanie albo kolację w domu. Można też zabrać je do pracy lub szkoły
na drugie śniadanie.
Niewiele składników, mało pracy i bardzo smaczny efekt.
Składniki (na 7 sztuk):
- 375 g ciasta francuskiego o wymiarach 50x25 cm (nie mrożonego)
- 80 g szynki lub kiełbasy (np. kminkowej)
- 150 g białego sera półtłustego
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz
- 1 jajko do posmarowania
Przygotować farsz:
w misce wymieszać pokrojoną w drobną kostkę szynkę lub kiełbasę, rozgnieciony widelcem twaróg, 2 łyżki tartego żółtego sera i szczypiorek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
w misce wymieszać pokrojoną w drobną kostkę szynkę lub kiełbasę, rozgnieciony widelcem twaróg, 2 łyżki tartego żółtego sera i szczypiorek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto rozwinąć, pokroić na prostokąty o
wymiarach 16x5 cm. Siedem prostokątów ułożyć na blasze wyłożonej
papierem lub matą do pieczenia. Na środku każdego ułożyć porcję farszu,
pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Wolne brzegi posmarować
roztrzepanym jajkiem.
Pozostałe 7 prostokątów złożyć wzdłuż na
pół i na środku zrobić nacięcia co 0,5 cm, zostawiając ok. 2,5 cm brzeg
(jak na zdjęciu).
Tak przygotowanymi kawałkami ciasta
przykryć ciasto z farszem. Skleić brzegi. Wierzch każdego pasztecika
posmarować roztrzepanym jajkiem i na środku posypać pozostałym żółtym
serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.
Podawać na ciepło lub na zimno.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2013/11/12 20:06:10
Jaka fajna przegryzka! :)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/11/12 20:31:28
bardzo fajne paszteciki smakowite i proste w wykonaniu
pieczarka_mysia
2013/11/12 20:45:51
mmm.. ale pysznosci :)
piegusek1976
2013/11/12 21:30:10
rzeczywiście świetny pomysł!
kabamaiga
2013/11/13 08:34:54
Cudne, a ja mam teraz tylko mrożone ciasto :(
jolantaszyndlarewicz
2013/11/14 17:24:47
Wyglądają przepysznie:) ... świetny pomysł na szybka kolację np:)
Gość: Jo-hanah z Wrzosowej Polany, *.ip.netia.com.pl
2013/11/15 22:35:50
Mmmm... Pycha!
Ciasto francuskie mam w lodówce, a i reszta składników tez powinna się tam znajdować. Będzie jutro na II sniadanie ja znalazł.
Pięknego weekendu