Fantastyczne, mięciutkie rogaliki.
Niestety nadzienie z dyni i całej pomarańczy nie zostało zbyt
entuzjastycznie przyjęte przez dzieci, ale dorosłym bardzo smakowało.
Dlatego na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu na ciasto, ale
nadzieję je dżemem lub prażonymi jabłkami, żeby i dzieci ze smakiem
zjadły.
Przepis znalazłam u Ani,
ale nadzienia było tak dużo, że musiałam zrobić drugą porcję ciasta,
żeby je wykorzystać. Dlatego podaję proporcje już zmniejszone. Nie
odstawiałam też wyrobionego ciasta do wyrastania (rogaliki wyrosną
podczas pieczenia) i zmieniłam drożdże suszone na świeże.
Składniki (na około 32 małe rogaliki) - wszystkie w temperaturze pokojowej
na ciasto:
- 35 g drożdży
- 1 kopiasta łyżka gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 2 żółtka
- skórka otarta z pomarańczy (za drugim razem pominęłam)
na nadzienie:
- 1 szklanka dyni startej na dużych oczkach
- połowa pomarańczy (razem z sokiem i skórką, bez pestek)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- kardamon mielony do smaku
ponadto:
- białko do posmarowania
- cukier puder do posypania
Najpierw przygotować nadzienie:
dynię, oraz zmieloną razem z sokiem i skórką pomarańczę smażyć do miękkości (przez około 30 minut) z dodatkiem cukru, soku z cytryny oraz kardamonu. W razie potrzeby można podlać wodą, żeby nadzienie nie przywierało do dna patelni (woda odparuje). Nadzienie ostudzić.
dynię, oraz zmieloną razem z sokiem i skórką pomarańczę smażyć do miękkości (przez około 30 minut) z dodatkiem cukru, soku z cytryny oraz kardamonu. W razie potrzeby można podlać wodą, żeby nadzienie nie przywierało do dna patelni (woda odparuje). Nadzienie ostudzić.
Następnie przygotować ciasto:
drożdże wkruszyć do szklanki, zasypać cukrem, polać śmietaną. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Przykryć folią lub spodeczkiem i odstawić na około 10 minut.
Do miski wsypać mąkę, skórkę z
pomarańczy, dodać masło i żółtka. Przełożyć zawartość szklanki i wyrobić
gładkie ciasto (ja do tego używam miksera).
Gotowe ciasto podzielić na 4 części.
Każdą rozwałkować na okrągły, cienki placek. Każdy placek podzielić na 8
trójkątów, na każdym ułożyć łyżeczkę nadzienia. Zwinąć i uformować
rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych papierem lub matą do
pieczenia. Przykryć czystą ścierką i odstawić na około 30 minut. Przed
pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 18-20 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2013/11/05 19:20:49
Moje dzieciaki tez już mają przesyt dyni, ale chyba je rozumiem. Chociaż ja jeszcze mogę długo. Dawno nie robiłam rogalików.
aciri
2013/11/05 19:28:10
Cieszę się, że smakowały i że poradziłaś sobie z nadmiarem nadzienia:)
gin86
2013/11/05 21:42:02
Wyglądają cudownie :) Jestem ciekawa tego dyniowego nadzienia :)
majanaboxing
2013/11/06 10:07:02
Pyszne rogaliczki :) Z chęcią bym zjadła jednego :)
jolantaszyndlarewicz
2013/11/09 14:12:33
Widziałam te rogaliki u Ani, teraz podziwiam u Ciebie .... one sa mega apetyczne:)