wtorek, 14 kwietnia 2015

Mazurek kajmakowo-pomarańczowy

W naszym domu nie ma tradycji przygotowywania mazurków na Wielkanoc, ale od czasu do czasu jakiś przygotowuję, żeby spróbować. Ze względu na to, że tradycyjnie mazurki są bardzo słodkie nie przepadam za nimi szczególnie, ale od czasu do czasu, zwłaszcza od święta można się "zasłodzić".






Składniki ( na formę 24x28 cm)
na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 180 g masła
  • 2 żółtka
na wierzch:
  • 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
  • 250 g marmolady pomarańczowej z imbirem (można zastąpić brzoskwiniową)
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 g orzechów włoskich
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

W misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól i cukier puder. Przesypać na stolnicę, dodać pokrojone masło i posiekać razem z mąką nożem. Kiedy pojawią się grudki ciasta, dodać żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć natłuszczoną blachę formując wyższy brzeg. Widelcem odcisnąć paski na brzegach ciasta, a samo ciasto nakłuć w kilku miejscach. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec przez około 20 minut, aż ciasto się zrumieni.

Do rondelka włożyć konfiturę, skórkę pomarańczową oraz 40 ml wody. Mieszając smażyć przez 10 minut, potem ostudzić.

Na ostudzonym spodzie rozsmarować masę kajmakową, a następnie pomarańczową. Posypać posiekanymi orzechami i polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą białą i gorzką. Odstawić do zastygnięcia czekolady.

1 komentarz:


  1. jolantaszyndlarewicz
    2015/04/15 17:32:24
    Mazurek wspaniały. U nas był w tym roku malinowo - kajmakowy:) .... my uwielbiamy mazurki i nie ma bez nich Świąt:) buziaki
    gin86
    2015/04/15 20:47:09
    Ja w tym roku polubiłam mazurki, może za rok też zrobię :)
    Twój wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń