Kupiłam indyczą pierś z zamiarem
zrobienia domowej wędliny. Nie chciałam jednak piec mięsa w całości, bo
taką wersję przygotowywałam już wiele razy, wolałam spróbować czegoś
nowego. Dlatego mięso zmieliłam, a żeby pieczeń bardziej urozmaicić, do
środka włożyłam kawałki sera. Dzięki temu taką wędlinę można podać do
pieczywa już bez żadnych dodatków.
Składniki:
- 1 kg mięsa z fileta z indyka
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 200 g twardego żółtego sera (np. goudy)
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, ostudzić. Mięso zmielić razem z bułką i cebulą. Dodać roztrzepane jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Ser pokroić w słupki grubości około 2 cm.
Połowę gotowej masy mięsnej wyłożyć do
formy keksowej o wymiarach 24x11 cm. Ułożyć kawałki sera, przykryć
pozostałym mięsem. Wyrównać wierzch.
Formę z pieczenią wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 60-70 minut.
OdpowiedzUsuńjolantaszyndlarewicz
2015/04/01 21:32:36
Świetny pomysł z tym serem Edytko:) buziaki
vitamy
2015/04/03 13:12:39
świetny przepis, spróbuję ułożyć ser w jakiś wzór, może uśmiechniętą buśkę
Gość: http: pollyzeczki.blogspot.com, *.dynamic.chello.pl
2015/04/03 20:08:58
Bardzo ciekawy przepis ,zapisuję :)