Latem królują w mojej kuchni ciasta z
owocami. Jestem pewna, że nie tylko w mojej, prawda? Trzeba przecież
korzystać z tego, co przynosi nam letnia przyroda ;)
Ponieważ na maliny z własnego ogródka muszę jeszcze poczekać, a ze względu na trwający w kuchni remont nie mam czasu na szukanie owoców, korzystam z tego co mam. A że mam jabłka, więc upiekłam jabłecznik. dodatek orzechów włoskich nadał mu nieco jesiennego charakteru, ale zapewniam Was, że podany schłodzony wspaniale smakuje w ciepłe dni.
Ponieważ na maliny z własnego ogródka muszę jeszcze poczekać, a ze względu na trwający w kuchni remont nie mam czasu na szukanie owoców, korzystam z tego co mam. A że mam jabłka, więc upiekłam jabłecznik. dodatek orzechów włoskich nadał mu nieco jesiennego charakteru, ale zapewniam Was, że podany schłodzony wspaniale smakuje w ciepłe dni.
Do wypieku po raz trzeci użyłam Kasi.
Ciasto było pyszne, ale trochę za bardzo się kruszyło. Pewnie dlatego,
że ciasto wyrobiłam mikserem, zamiast ręcznie i wyszło takie
"krucho-ucierane".
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki
na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 200 g Kasi
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
na masę orzechową:
- 300 g orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru
- 100 g Kasi
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie ciasta:
do mąki dodać proszek do pieczenia, przesiać na stolnicę, dodać pokrojoną Kasię i wszystko posiekać nożem. W mleku rozpuścić cukier i miód, wbić jajka, wymieszać. Mieszankę dolać do mąki z masłem i dobrze zagnieść ciasto. Całość owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć na wyłożone papierem do pieczenia dwie blaszki o wymiarach 28x24 cm (mierzone od góry).
Jedno ciasto posmarować masą orzechową przygotowaną w następujący sposób:
w rondelku rozgrzać Kasię, miód i cukier, a kiedy utworzą jednolitą masę, dodać posiekane orzechy i jeszcze chwilę podgrzewać, aż powstanie jednolita masa.
do mąki dodać proszek do pieczenia, przesiać na stolnicę, dodać pokrojoną Kasię i wszystko posiekać nożem. W mleku rozpuścić cukier i miód, wbić jajka, wymieszać. Mieszankę dolać do mąki z masłem i dobrze zagnieść ciasto. Całość owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć na wyłożone papierem do pieczenia dwie blaszki o wymiarach 28x24 cm (mierzone od góry).
Jedno ciasto posmarować masą orzechową przygotowaną w następujący sposób:
w rondelku rozgrzać Kasię, miód i cukier, a kiedy utworzą jednolitą masę, dodać posiekane orzechy i jeszcze chwilę podgrzewać, aż powstanie jednolita masa.
Tak przygotowane placki piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C przez około 15 minut.
Przygotowanie masy jabłkowej:
jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, Przesmażyć na patelni, a kiedy się rozgotują i będą miękkie dodać cynamon i miód, wymieszać. Ostudzić.
Kiedy upieczone blaty ciasta ostygną, na ten bez orzechów wyłożyć masę jabłkową, a na wierzch położyć ciasto z masą orzechową. Lekko przycisnąć i odstawić ciasto najlepiej na całą noc, żeby blaty zmiękły.
WPIS KOMERCYJNY
OdpowiedzUsuńjs28
2012/07/29 22:42:01
Piękny jabłecznik! Ale mi narobiłaś ochoty na takie ciacho!
izaa_a
2012/07/29 23:02:15
Edytko...jabłecznik wygląda bardzo apetycznie
shinawa
2012/07/29 23:03:10
mmm uwielbiam połączenie jabłek i orzechów :)
majanaboxing
2012/07/30 06:40:32
Jabłeczniki są pyszne. Z orzechami - świetny wybór.
Pozdrawiam:)
asiaisk
2012/07/30 11:47:00
Połączenie jabłek i orzechów - moje ulubione. Zapisane do wypróbowania :)
chochlikikuchenne
2012/07/31 21:48:37
Wspaniale ciacho:)
Jablka i orzechy to naprawde pyszne polaczenie.
pao77
2012/08/02 18:41:59
Połączenie jabłek i orzechów to strzał w dziesiątkę.Pozdrawiam.