niedziela, 22 lipca 2012

Szarlotka z papierówkami

Kolejny przepis na wypiek z owocami sezonowymi i Kasią. Początkowo w planach miałam ciasto cytrynowe, ale w czwartek niespodziewanie zostałam obdarowana sporą ilością papierówek. Nie było innego wyjścia, musiałam zmienić plany i upiec szarlotkę :)

Ciasto bardzo nam smakowało. Mimo tego, że nie dało się rozwałkować i dać pociąć na paski, żeby stworzyć na wierzchu kratkę, nie lepiło się do rąk. Po upieczeniu było dokładnie tak kruche, jak powinno i nie kruszyło się za bardzo. Dzięki dodatkowi domowego cukru z wanilią pięknie pachniało.
Polecam i radzę od razu podwoić ilość składników, bo ciasto zdecydowanie za szybko znika ;)




Przepis z tej strony, podaję z moimi zmianami.

Składniki

na ciasto:
  • 1 jajko 
  • 150g margaryny Kasia
  • 100g cukru pudru 
  • 350g mąki pszennej
  • 16g cukru wanilinowego 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie)
na nadzienie:
  • 600g obranych jabłek 
  • 5-6 łyżek cukru brązowego
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
Przygotowanie ciasta:
na stolnicę przesiać mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojoną w kawałki Kasię i przesiekać razem, żeby powstała kruszonka. Następnie na środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Ciasto zagniatać aż będzie gładkie (jeśli będzie się kruszyć i nie będzie dało się uformować z niego gładkiej kuli - dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na trzy części. Dwoma wylepić spód i brzegi kwadratowej formy o wymiarach 24x24 cm (mierzone od góry) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec ok. 10-15 minut, w 180 st.C aż stanie się lekko rumiane.

Przygotowanie nadzienia:
jabłka pokroić w niedużą kostkę, umieścić w rondlu i zasypać cukrem. Starannie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Wtedy dodać cynamon, dusić jeszcze przez ok. 10 minut i wyłączyć, zostawić do ostygnięcia. Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód, a wierzch posypać kruszonką z pozostałego ciasta. Formę z ciastem wstawić ponownie do piekarnika na ok. 15-20 minut, do momentu gdy kruszonka się zrumieni.



WPIS KOMERCYJNY

1 komentarz:


  1. izaa_a
    2012/07/22 13:20:37
    mniammm...pyszna musi być ;)
    7mariola1975
    2012/07/22 13:21:55
    Wygląda smacznie,ja również robię z papierówkami i bardzo je lubię.
    Gość: whiness, *.superkabel.de
    2012/07/22 13:24:08
    Zakładam, że jest naprawdę wyśmienita. :) Widzę tu solidną porcję kruszonki - coś dla mnie!
    Gość: Marta25, *.bdmedia.pl
    2012/07/22 13:43:43
    Ja dzisiaj też poczułam natchnienie na jabłecznik na kruchym cieście :) Właśnie wyłączyłam piekarnik. A w garnku juz gotowa zupa fasolkowa zgodnie z pani przepisem :) Pozdrawiam ciepło!
    Gość: Weronika, *.broker.com.pl
    2012/07/22 13:44:58
    Szarlotka wygląda bardzo pysznie. ;-)
    Gość: Milka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/07/22 13:55:50
    Aż ślinka cieknie;) Jak tylko dorwę w swoje łapki trochę jabłek to na pewno wypróbuję;)
    karmel-itka
    2012/07/22 14:35:45
    piękne zdjęcia! ach, taka szarlotka to istna poezja ;]
    Gość: Maggie, *.zone6.bethere.co.uk
    2012/07/22 14:37:09
    Tesknie za papierowkami, szarymi renetami, antonowkami... Szarlotka wyglada bosko!
    Gość: ruda, *.szczecin.mm.pl
    2012/07/22 18:47:55
    ostatnio korzystałam z podobnego przepisu, ciasto wyszło boskie ;)
    vanilia81
    2012/07/23 08:18:48
    Uwielbiam szarlotki, a już takie kruchutkie najbardziej! Kasi w składzie pozwól już nie będę komentować. To w końcu Twój ,,kuchenny stół" ;)
    majanaboxing
    2012/07/23 17:25:39
    Pyszna. Szarlotka to wspaniałe ciasto, idealne o każdej porze roku:)
    jolantaszyndlarewicz
    2012/07/23 18:00:11
    Kochana u nas dwa drzewa pełne papierówek, dziś gotowałam z nich kompot:) ...a w planach mam właśnie szarlotkę:) tymczasem zanim ja upiekę poczęstuję sie wirtualnie Twoją:) pozdrawiam
    Gość: szczepanskiadam, *.warszawa.vectranet.pl
    2012/07/25 21:31:56
    no tak taka szarlotka musi mieć ciekawy smak tylko skąd wziąć papierówki
    Pozdrawiam adam

    OdpowiedzUsuń