wtorek, 3 lipca 2012

Ucierane ciasto z truskawkami

Ciasto łatwe, szybkie i przyjemne do przygotowania, a do zjedzenia jeszcze szybsze ;)
Do odmierzania składników nie jest potrzebna waga, wystarczy szklanka (moja ma pojemność 250 ml), a truskawki można również zastąpić innymi owocami sezonowymi.

Ciasto najbardziej smakowało nam w dniu pieczenia.

 

Przepis z TEJ strony.
Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej + 1 czubata łyżka do obtoczenia owoców
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • truskawki lub inne owoce sezonowe

Masło utrzeć w misce na puch i wciąż ucierając wsypywać cukier z cukrem waniliowym, a potem dodawać po jednym jajku. Następnie, na przemian dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
Truskawki (najlepiej nieduże) lub inne owoce wymieszać w misce z łyżką mąki tak, żeby były całe nią pokryte - zapobiegnie to ich opadaniu na dno formy w trakcie pieczenia.

Do przygotowanego ciasta wsypać owoce i delikatnie wymieszać łyżką.

Ciasto przelać do natłuszczonej formy o wymiarach 24x28 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 40-45 minut.

Ostudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2012/07/03 22:11:06
    Ulubione ciasto mojego męża.
    izaa_a
    2012/07/03 23:08:53
    :))) fajne lubię takie ciasta
    majanaboxing
    2012/07/04 20:03:09
    Pyszne. Takie ciasta lubimy:)
    Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/07/04 22:47:25
    Zawsze po właczeniu tego bloga nachodzi mnie ochota na coś dobrego :D
    precelia
    2012/07/04 22:50:46
    U Ciebie jak zawsze pysznie:)
    cuda.wianki
    2012/07/05 08:43:33
    takie ciasta to ja uwielbiam!!! ale Ty juz o tym chyba wiesz Edytko! :-))

    OdpowiedzUsuń