wtorek, 2 lipca 2013

Czekoladowe babeczki z nutellą

Długo zabierałam się do pieczenia tych babeczek. To dlatego, że zaczął się sezon na owoce, a w tym przepisie ich nie ma. Ale w końcu upiekłam, czym ogromną radość sprawiłam starszemu synkowi. Część babeczek udekorowałam nutellą, a część zostawiłam bez dodatków i starszak wyjadał oczywiście te z kremem. Ja pozostałam przy tych bez dodatków, bo takie były dla mnie wystarczająco słodkie i chciałam zachować tą chrupiącą czekoladową skorupkę, która powstała podczas pieczenia na wierzchu babeczek.
Do wspólnego pieczenia z wylosowanego w ciemno przepisu zaprosiłam Karolinę i Malwinę. Dziewczyny dziękuję za mobilizację :)
Już szykuję się na następne wspólne pichcenie!

 


Przepis ze "Złotej księgi czekolady" wyd. Olesiejuk.

Składniki (na około 15-18 sztuk):
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - przepis tutaj
  • 125 g kwaśnej śmietany 18%
do przybrania:
  • nutella
  • złote groszki cukrowe lub siekane orzechy laskowe

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i stopić w gorącej kąpieli wodnej i odstawić do schłodzenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Jajka roztrzepać z ekstraktem i śmietaną.
W dużej misce wymieszać na najwyższych obrotach utrzeć masło z cukrem na jasny, gładki krem. Zmniejszyć obroty miksera i nadal ucierając stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i mieszankę jajeczno-śmietanową oraz płynną czekoladę.
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami i nałożyć porcje ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić babeczki w formie przez 5 minut, a potem wyjąć i ostudzić na kratce.
Ostudzone babeczki udekorować nutellą i cukrowymi kuleczkami lub posiekanymi orzechami laskowymi.

 

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2013/07/02 10:07:38
    Edytko dziękuję za znalezienie wpisu. Ślicznie im w tej złotej posypce.
    wiosenka27
    2013/07/02 10:16:53
    Wyglądają inaczej niż u Karoliny ale wcale nie mniej apetycznie:)
    panna_malwinna
    2013/07/02 10:21:01
    Świetnie wyglądają z dodatkiem tej posypki. Dziękuję za kolejne smaczne spotkanie w kuchni :)
    bryssska
    2013/07/02 10:34:40
    wcale się nie dziwię że synek zadowolony, moja córcia była by zachwycona
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/07/02 17:44:33
    dla mnie bomba!!!
    Gość: jagienka, *.dynamic.mm.pl
    2013/07/02 21:55:50
    pysznie wyglądają!

    sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
    izaa_a
    2013/07/03 22:48:48
    cudne są
    jolantaszyndlarewicz
    2013/07/04 20:43:55
    Widziałąm je już u Karolci:) wyglądają tak cudnie, ze muszę je upiec:) pozdrawiam ciepło
    Gość: Marlena, *.syrion.pl
    2013/07/26 12:01:19
    Przepis super ale super też jest patera:-) gdzie mogę taką kupić??
    edyta_rosner
    2013/07/29 18:21:09
    Marlena dziękuję :)
    Paterę kupiłam w redmug.pl

    OdpowiedzUsuń