wtorek, 15 kwietnia 2014

Ananasowa kokosanka

Ciasto z kilku różnych warstw. Znajdziecie w nim i ciasto francuskie i kokosowe i dwa rodzaje kremu, w tym jeden z chrupiącym ananasem. Nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i spotkanie w rodzinnym gronie, na przykład urodziny.

 ananasowa kokosanka

Składniki (na formę o wymiarach 25x41 cm - mierzone od góry)
  • 500 g ciasta francuskiego (2 kawałki)
na ciasto kokosowe:
  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
na krem:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru (jeśli budyń jest z cukrem, pominąć)
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 6 krążków ananasa z puszki
  • 50 g czekolady gorzkiej
na wierzch:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder
  • wiórki kokosowe do posypania

Dwa kawałki ciasta francuskiego rozwinąć, jeśli trzeba, to przyciąć do wymiarów blachy i upiec osobno w 200 st.C przez około 25 minut na złoty kolor.
Przygotować ciasto kokosowe:
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę oraz kokos i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką. Gotowe ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 8-15 minut. Wyjąć, ostudzić.

Z proszku budyniowego, mleka i cukru ugotować gęsty budyń według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia pod przykryciem (żeby na wierzchu nie zrobiła się skorupka), od czasu do czasu pomieszać.
Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej, a potem nieco przestudzić.
Krążki ananasa pokroić w niedużą kostkę.
Miękkie masło utrzeć na puch, zmniejszyć nieco obroty miksera i nadal ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kiedy masa będzie gładka, podzielić ją na pół. Do jednej połowy dodać stopioną czekoladę i dokładnie zmiksować, a do drugiej połowy dodać kostkę ananasową i wymieszać łyżką.

Przygotować ciasto:
na jednym cieście francuskim rozsmarować krem z ananasem, przykryć ciastem kokosowym, posmarować kremem z czekoladą, nałożyć drugi blat z ciasta francuskiego. Całość polać lukrem przygotowanym z soku cytrynowego wymieszanego z cukrem pudrem i posypać wiórkami kokosowymi.
Schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny.

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2014/04/15 20:53:31
    Bardzo fajne to ciasto. :) Ananasy i kokos to niezwykle udane połączenie.
    Pozdrawiam.
    jolantaszyndlarewicz
    2014/04/17 09:44:04
    To takie ciasto pinacolada:) ... cudeńko:)

    OdpowiedzUsuń