poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Marchewka z groszkiem II

Marchewka z groszkiem to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Jakiś czas temu znalazłam przepis idealny w smaku (znajdziecie go tutaj), ale niestety dość czasochłonny. Niedawno Karolina pokazała wersję szybszą, bo z mrożonej mieszanki tych warzyw. W sam raz na przednówek. Wersja też bardzo dobra, wiec polecam. Jednak ja zmniejszam ilość wody pozwalając jej nieco odparować podczas gotowania, bo marchewkę z groszkiem wolę na gęsto.

marchewka z groszkiem II

Składniki:
  • 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%

Marchewkę z groszkiem przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była równo z warzywami. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Następnie odkryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane (należy pilnować, czy zbyt dużo wody nie odparowało). Do warzyw dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie zimnej wody, dodać do garnka, dobrze wymieszać. Do jogurtu dodać łyżkę wody z gotujących się warzyw, wymieszać i dodać do garnka. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podawać na ciepło.

1 komentarz:


  1. izaa_a
    2014/04/14 15:21:53
    uwielbiam taką marchewę
    kabamaiga
    2014/04/14 19:19:39
    :) To teraz ja muszę zrobić Twoją wersję.
    majanaboxing
    2014/04/14 20:45:13
    Uwielbiam taką jarzynkę do obiadu. Pyszna :)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/04/17 09:43:06
    Równiez uwielbiamy marchewkę z groszkiem ... i ja z lenistwa najczęściej korzystam z mrożonki:)
    tiron.pl
    2014/04/17 16:49:12
    Moja ulubiona "jarzynka" :) Może nie najzdrowsza, ale uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń