czwartek, 5 czerwca 2014

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Miękkie, puszyste i lekkie drożdżówki z truskawkami kruszonką to obowiązkowy w naszym domu wypiek o tej porze roku. Tym razem polałam je jeszcze lukrem. Z nim wyglądają jeszcze bardziej uroczo i zachęcająco. Nasze dzieci bardzo chętnie po takie bułki sięgają, chociaż Młodszy na razie  i tak woli zjeść same truskawki, bez dodatków.


Taca ze sklepu Westwing Home and Living 

Składniki (na 12 bułek)
na ciasto drożdżowe:
  • 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży 
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko(roztrzepane)
  • 60g masła(stopionego i przestudzonego)
  • szczypta soli
  • 250 g świeżych truskawek
na kruszonkę:
  • 125g mąki pszennej
  • 60g drobnego cukru
  • 60g zimnego masła lub margaryny
 
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i zalać letnią wodą. Wymieszać trzonkiem łyżki tak, żeby zaczyn pozostał w zagłębieniu. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 10 minut.
Następnie dodać jajko oraz masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
 Po godzinie uderzyć pięścią w ciasto, odrywać małe kawałeczki, formować kulki i lekko spłaszczać. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Przykryć i odstawić na 10 minut..Następnie dnem szklanki, mniejszej od bułek, docisnąć środek drożdżówek, tak, by powstało nam małe wgłębienie do nałożenia nadzienia.

Truskawki umyć  pokroić w kosteczkę. Na każdym placuszku układać około czubatej łyżki pokrojonych owoców.
Przygotować kruszonkę:
mąkę przesiać, dodać cukier oraz posiekane masło, zagnieść palcami. Na każdą drożdżówkę nałożyć dużą porcję kruszonki.

Piec ok. 18-20 min w piekarniku nagrzanym do 190-200 st.C.
Ostudzić i polać lukrem przygotowanym z 3/4 szklanki cukru pudru i 3 łyżek gorącej wody. Odstawić do zastygnięcia.




1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2014/06/05 14:48:01
    Robiłam wczoraj (z troszkę innego przepisu) i dzisiaj w pracy zjadłam jedną :)
    Gość: Życie z apetytem, *.play-internet.pl
    2014/06/05 18:54:45
    Piękne wyszły te drożdżówki, aż ślinka cieknie :)
    Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2014/06/22 15:56:08
    czy z tego przepisu da się upiec ciasto z owocami?
    edyta_rosner
    2014/06/23 11:12:02
    Aniu jeśli chcesz upiec ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką to polecam ten przepis, tylko rabarbar zamień na truskawki:
    przystole.blox.pl/2008/05/Ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html

    Możesz też upiec ciasto z tego przepisu na drożdżówki, ale wtedy truskawki przekrój najwyżej na połówki, nie na małe kawałki, a mniejsze zostaw w całości.
    Gość: silasmaku, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2014/07/03 09:20:06
    Przepysznie!! :)

    OdpowiedzUsuń