wtorek, 24 czerwca 2014

Kisz z 5 serami

Kruche ciasto wypełnione kremowym serowo-śmietanowym farszem z dodatkiem porów i chrupiącego boczku. Do tego posiekane zioła prosto z ogrodu i sycący obiad gotowy.



Składniki
na ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 75 g zimnego masła
na farsz:
  • 2 pory
  • 75 g chudego wędzonego boczku
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 50 g cheddara
  • 50 g sera Aldamer (można zastąpić goudą)
  • 50 g fety pokrojonej
  • 1 kulka (100 g) mozzarelli
  • 4 listki szałwii, czosnek naciowy, natka pietruszki (zioła można zastąpić listkami bazylii)
  • 4 jajka
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz

Przygotować ciasto:
na blat wysypać mąkę, dodać pokrojone masło, rozgnieść palcami. Dodać żółtko oraz sól i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Kiedy ciasto się chłodzi przygotować farsz:
pory oczyścić z zewnętrznych liści, umyć, osuszyć, pokroić na plastry grubości około 0,5 cm. Włożyć je do wrzącej, osolonej wody i blanszować przez 1 minutę. Wyjąć na sitko, przelać zimną wodą, zostawić do odcedzenia. Boczek pokroić w paski, sery w kostkę.
W misce roztrzepać jajka ze śmietanami, dodać ostudzone pory, boczek i sery. Wsypać posiekane zioła, doprawić pieprzem i solą (z solą należy uważać, bo boczek i sery są słone). Wymieszać.

Formę do pieczenia tarty o średnicy 26 cm natłuścić, wylepić ciastem formując wysokie brzegi. Wlać farsz. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 40-50 minut, aż wierzch farszu się zetnie. Po upieczeniu odstawić kisz na kilka minut, żeby środek nieco ostygł i lepiej się kroił, gorący zaraz po upieczeniu będzie się rozpadał.

1 komentarz: