wtorek, 17 czerwca 2014

Murzynek z kaszą jaglaną i truskawkami

Chyba nie znam nikogo, kto nie lubiłby murzynka. Na blogu Doroty znalazłam sposób na jego zdrowszą wersję, bo wzbogaconą kaszą jaglaną. Ciasto ciekawie wygląda z jasnymi kropeczkami, a dodatek truskawek jeszcze bardziej zachęca do sięgnięcia po kawałek. Zwłaszcza dzieci.



Składniki (na formę o wymiarach 28x24 cm):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki wody lub mleka
  • 250 g truskawek

Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i dodać cukier. Następnie dodać po jednym żółtka, zmiksować na puszystą masę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać łyżką. Na końcu dodać kaszę jaglaną i również delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu ułożyć truskawki (większe można przekroić na pół, mniejsze można dać w całości).
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-60 minut.
Po ostudzeniu przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.



1 komentarz:


  1. a.l.e.x.m
    2014/06/17 15:00:29
    na pewno pyszne i te truskaweczki :) :) kiedyś robiłam brownie i sernik z kaszą jaglaną i świetnie to smakuje :)
    gin86
    2014/06/17 16:39:52
    Wygląda świetnie :)
    wedith
    2014/06/17 21:06:06
    Musze w końcu zrobić\spróbować ciasto z kasza jaglaną. To wygląda bardzo smakowicie!
    kabamaiga
    2014/06/17 23:01:59
    A jaki musi być dobry z malinami.

    OdpowiedzUsuń