piątek, 6 czerwca 2014

Pieczony filet z indyka w maśle

Mięso upieczone w ten sposób można podać na ciepło do obiadu, lub na zimno jako wędlinę do kanapek. Ja upiekłam ją z przeznaczeniem właśnie do kanapek. Mięso po upieczeniu jest miękkie i nie przesuszone, chociaż przy krojeniu na zbyt cienkie plasterki nieco się kruszy, ale domowa drobiowa wędlina już tak ma. Pomimo sporej ilości papryki i pieprzu mięso nie jest zbyt pikantne, więc mogą je jeść także dzieci. Większość ostrości zostaje w sosie, który powstaje podczas pieczenia.

Inspirowałam się przepisem znalezionym w Alchemii Kuchni, ale ponieważ miałam duży filet to zwiększyłam ilość przypraw i nie dodałam mięty, bo bałam się, że mięso będzie zbyt ziołowe i dzieci nie będą chciały go jeść.



Składniki:
  • filet z indyka (ok. 1 kg)
  • 8 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mielonej
  • 3-4 łyżeczki majeranku
  • 3/4 kostki masła

Mięso umyć i osuszyć.
W misce wymieszać sok z cytryny, sól, pieprz, paprykę i majeranek. Włożyć mięso, natrzeć z każdej strony. Można je teraz odstawić na około 2 godziny do zamarynowania, ale można też piec od razu. Swoje mięso owinęłam dodatkowo bawełnianą nicią, żeby polędwiczka dobrze się trzymała.
Mięso w przyprawach włożyć do rękawa do pieczenia, na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry masło. Rękaw zamknąć, nakłuć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Piec przez 60-70 minut.

1 komentarz:


  1. wedith
    2014/06/06 10:25:35
    Aż głodna się zrobiłam, takę kanapeczkę z takim aromatycznym mięskiem chętnie bym zjadła :)
    Gość: Kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2014/06/06 11:01:25
    rozumiem że masło wymieszać z przyprawami i nim natrzeć filet?
    edyta_rosner
    2014/06/06 11:53:10
    Kasiu nie, masło, jak napisałam trzeba pokroić w plastry i ułożyć na mięsie (wysmarowanym wcześniej przyprawami z sokiem cytrynowym) tuż przed pieczeniem, już w rękawie do pieczenia.
    kabamaiga
    2014/06/06 20:23:44
    Muszę spróbować
    kabamaiga
    2014/06/06 20:24:44
    Muszę spróbować
    wiosenka27
    2014/06/06 20:32:55
    Czuć maślany smak?
    Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
    2014/12/27 10:23:34
    Pychotka

    Gość: , *.ssp.dialog.net.pl
    2015/12/20 21:52:42
    palce lizać
    ewa-r
    2016/01/14 13:52:46
    Upiekłam wczoraj, dziś spróbowałam - pycha :)

    OdpowiedzUsuń