Danie z typu jednogarnkowych, czyli 
moich ulubionych. Kawałki kurczaka pieczone z fasolą i boczkiem w 
pomidorowym sosie. W smaku przypomina fasolkę po bretońsku, tyle, że z 
dodatkiem kurczaka. Gotowe danie podałam z pieczywem.
Cassoulet robiłyśmy razem z Karoliną.
 Zajrzycie na Jej blog i zobaczcie, jak inaczej może wyglądać danie 
przygotowane z jednego przepisu w dwóch różnych kuchniach. Właśnie za to
 lubię takie wspólne gotowanie na odległość - przepis ten sam, a efekty 
mogą być różne, choć tak samo smaczne :)
Składniki:
- 1 kg podudzi z kurczaka (tzw. pałek)
 - 2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
 - 2 puszki białej fasoli (ok. 800 ml)
 - 50 g chudego wędzonego boczku
 - 500 g marchewki
 - 2 cebule
 - 2 ząbki czosnku
 - 2-3 łyżki oleju
 - 500 g przecieru pomidorowego
 - sól, pieprz, cukier, słodka mielona papryka
 
Mięso opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i 
pieprzem, podsmażyć na oleju w brytfannie. Podsmażonego kurczaka wyjąć, a
 na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, plasterki 
marchewki, pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dodać przecier
 pomidorowy oraz 500 ml wody i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, 
cukrem i papryką. Dołożyć kurczaka i fasolę. Brytfannę przykryć i 
wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Zapiekać przez około 60 
minut. Gotowe danie można jeszcze doprawić w razie potrzeby.
Podawać na gorąco, posypane pietruszką, ze świeżym pieczywem.

OdpowiedzUsuńjolantaszyndlarewicz
2015/02/16 12:02:15
Edytko Wy to zawsze wynajdziecie coś ciekawego .... lubię Wasze wspólne gotowanie .... a danie wygląda bardzo ciekawie:)
kabamaiga
2015/02/16 19:35:36
Twoje wygląda obłędnie. Dziękuję za taki pyszny przepis.