poniedziałek, 16 lutego 2015

Cassoulet z kurczakiem

Danie z typu jednogarnkowych, czyli moich ulubionych. Kawałki kurczaka pieczone z fasolą i boczkiem w pomidorowym sosie. W smaku przypomina fasolkę po bretońsku, tyle, że z dodatkiem kurczaka. Gotowe danie podałam z pieczywem.
Cassoulet robiłyśmy razem z Karoliną. Zajrzycie na Jej blog i zobaczcie, jak inaczej może wyglądać danie przygotowane z jednego przepisu w dwóch różnych kuchniach. Właśnie za to lubię takie wspólne gotowanie na odległość - przepis ten sam, a efekty mogą być różne, choć tak samo smaczne :)




Składniki:
  • 1 kg podudzi z kurczaka (tzw. pałek)
  • 2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
  • 2 puszki białej fasoli (ok. 800 ml)
  • 50 g chudego wędzonego boczku
  • 500 g marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier, słodka mielona papryka
Mięso opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oleju w brytfannie. Podsmażonego kurczaka wyjąć, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, plasterki marchewki, pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dodać przecier pomidorowy oraz 500 ml wody i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i papryką. Dołożyć kurczaka i fasolę. Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Zapiekać przez około 60 minut. Gotowe danie można jeszcze doprawić w razie potrzeby.
Podawać na gorąco, posypane pietruszką, ze świeżym pieczywem.

1 komentarz:


  1. jolantaszyndlarewicz
    2015/02/16 12:02:15
    Edytko Wy to zawsze wynajdziecie coś ciekawego .... lubię Wasze wspólne gotowanie .... a danie wygląda bardzo ciekawie:)
    kabamaiga
    2015/02/16 19:35:36
    Twoje wygląda obłędnie. Dziękuję za taki pyszny przepis.

    OdpowiedzUsuń