wtorek, 3 lutego 2015

Chleb serowy

Patrząc na te wypieki można pomyśleć: "jaki chleb? przecież tutaj chleba nie widać". Jest to jednak chleb drożdżowy z dodatkiem dwóch serów i ostrej papryki. Dzięki kształtowi liścia chleb jest chrupiący i nadaje się do jedzenia rękami, po prostu odrywa się kawałki. Najlepszy jest zaraz po upieczeniu, oczywiście jak tylko przestygnie. Wtedy nie potrzebuje już żadnych dodatków, chociaż z masłem smakuje wybornie. Do podjadania przy piwie też by się nadał. 
Chleb tak nam posmakował, że jeśli będziemy wybierać się w jakąś dalszą podróż, to na pewno upiekę taki na drogę.
Przepis do wspólnego pieczenia wybrała Karolina, za co bardzo Jej dziękuję, bo jest to przepis z gatunku tych, które zostają z nami na długo albo i na zawsze :)




Składniki (na dwa chleby):
  • 15 g drożdży świeżych
  • 15 g miodu
  • 310 ml letniej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g soli
  • 75 g kremowego twarogu
  • 75 g tartego twardego żółtego sera (w oryginale Parmezan)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2-3 suszone małe ostre papryczki chili (roztarte bez nasion)

Drożdże i miód rozpuścić w połowie wody. W misce lub na stolnicy usypać górkę z mąki wymieszanej z solą. Na środku zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone drożdże z miodem. Zacząć wyrabianie powoli dolewając pozostałą wodę (można wyrabiać ręcznie, ja wyrabiałam za pomocą miksera). W połowie wyrabiania dodać pozostałe składniki. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Uformować je w kulę, oprószyć mąką i lekko naciąć. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przycisnąć ręką, żeby je odgazować i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kształt trójkąta. Każdy trójkąt ułożyć na blasze do pieczenia i naciąć w 5-6 miejscach. Ciasto lekko rozciągnąć przy nacięciach tworząc kształt liścia. Chleb jest duży, jeden zajmuje całą blachę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę do przestygnięcia.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2015/02/03 10:46:46
    Dziękuję Edytko za kolejne spotkanie.
    Gość: Pani M, *.icpnet.pl
    2015/02/03 17:58:03
    Mniammmmm!!!! Do tego pyszna pasta!
    Gość: piegusek1976, *.adsl.inetia.pl
    2015/02/03 21:12:12
    już na FB podziwiałam Wasze chlebki-cudnie wyglądają :) pozdowionka
    jolantaszyndlarewicz
    2015/02/04 10:45:41
    Piękne te chlebki:) Wy to zawsze wybierzecie coś smakowitego:) ....
    majanaboxing
    2015/02/04 23:07:10
    Znakomicie wygląda. !
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń