piątek, 13 lutego 2015

Pasta ze słonecznika

Kremowa, słodko-kwaśna pasta ze słonecznika do smarowania pieczywa. Bardzo smakowała dzieciom, nawet Starszak, który bywa wybredny zjadał ze smakiem kromki chleba nią posmarowane.




Przepis Olgi Smile podaję z moimi zmianami.
Składniki:
  • 150 g pestek słonecznika łuskanych
  • 125 ml soku lub przecieru pomidorowego (u mnie sok)
  • 80 g koncentratu pomidorowego (w oryginale 120 g)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz biały mielony
  • 2 łyżki oleju ze słonecznika lub oliwy

Pestki słonecznika przepłukać, zalać zimną przegotowaną wodą i odstawić na trzy godziny. Odsączyć na sicie i razem z pozostałymi składnikami umieścić w misce blendera. Zmiksować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Gotową pastą smarować pieczywo. Przechowywać w lodówce.

1 komentarz:


  1. olciaky
    2015/02/13 14:25:54
    Bardzo lubię! :)
    wedelka
    2015/02/13 15:48:34
    Ciekawa :)
    jolantaszyndlarewicz
    2015/02/13 17:22:35
    Bardzo fajna pasta o przyjemnym kolorze:)
    Gość: Pani M., *.icpnet.pl
    2015/02/13 20:51:54
    Świetna pasta, cos ciekawego.

    OdpowiedzUsuń