wtorek, 10 lutego 2015

Chrust lany

Kolejna propozycja na Tłusty Czwartek dla zabieganych - lany chrust. Chociaż nazwa sugeruje duże podobieństwo do faworków, czy inaczej chrustu, ja się tego nie dopatrzyłam. Faworki są bardziej kruche i delikatne. Według mnie jedyne, co je łączy, to nazwa i smażenie w oleju. W przyszłym roku na pewno zrobię chrust tradycyjny, a teraz pozostaję przy tej wersji. Dzieciom bardzo smakuje, mojej mamie też, a i ja sama przy kawie czy herbacie po niego sięgam.
Jeśli więc nie macie czasu na zagniatanie ciasta, wykrawanie i zawijanie faworków, albo po prostu tego nie lubicie, spróbujcie tej wersji, a może Wam zasmakuje.




Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka wódki
  • szczypta soli

Żółtka utrzeć z cukrem z wanilią do białości. Dodać mąkę, mleko oraz wódkę i dokładnie zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Przełożyć ją do utartej masy i wymieszać łyżką.
Tak przygotowaną masę przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego z końcówką z małym otworem.
W głębokim garnku mocno rozgrzać olej i wlewać masę wyciskając różne kształty. Porcjami smażyć ciastka na złoty kolor. Usmażone ciastka przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:


  1. izaa_a
    2015/02/10 17:44:20
    świetny pomysł
    Gość: Pani M, *.icpnet.pl
    2015/02/10 20:39:54
    Ale ładnie wyglądaja. I pewnie tak też smakują.
    Gość: , *.static.ip.netia.com.pl
    2015/02/11 10:52:00
    Na pewno wypróbuję :D
    jolantaszyndlarewicz
    2015/02/13 17:20:47
    Fajne zakrętaski Edytko:)

    OdpowiedzUsuń