piątek, 6 lutego 2015

Pasztet słoikowy

Od czasu do czasu mam ochotę na pasztet. Wtedy zamiast go kupować sięgam do lodówki po słoik z takim domowym pasztetem. Pasztet jest delikatny, kremowy, dobrze się rozsmarowuje. Właśnie taki jak lubię. Ponieważ z tego przepisu wychodzi go dużo, robię go raz na jakiś czas i zawsze mam w zapasie kilka słoików. 




Składniki (na 10-11 słoików poj. 300 ml):
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 duże udka z kurczaka (1 kg)
  • 2 filety z kurczaka (500 g)
  • 500 g surowej słoniny
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól

Mięso (łopatkę, udka, filety i słoninę) umyć, włożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać taką ilością zimnej wody, żeby mięso było zakryte. Garnek przykryć i gotować do miękkości. Ugotowane mięso i przyprawy wyjąć, ostudzić, wywar zachować. ostudzone mięso oddzielić od kości, pokroić.
Wątróbkę opłukać, oczyścić, podsmażyć na łyżce oleju.
Kaszę zalać 1,5 szklanki wrzącego wywaru mięsnego, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut.
Pokrojone mięso i wątróbkę zmielić przez drobne sitko. Dodać kaszę, majeranek, tymianek, pieprz, imbir i sól. Dolać  1,5 szklanki wywaru, dobrze wyrobić aż masa będzie miała kremową konsystencję (ja mieszam mikserem). Jeśli masa będzie za sucha, można dolewać wywaru do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotową masę pasztetową przekładać do wyparzonych, suchych słoików. Zabrudzone brzegi wytrzeć wilgotną ściereczką, dobrze zakręcić.
Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, ustawić słoiki. Zalać zimną wodą do 3/4 ich wysokości, przykryć i od zagotowania gotować przez 70-80 minut.
Jeśli pasztet ma być przechowywany dłużej, słoiki należy gotować przez kolejne dwa dni, każdego dnia o 15 minut krócej.

1 komentarz:


  1. Gość: ania, *.dynamic.chello.pl
    2015/02/06 11:58:01
    Super pomysł , przynajmniej wiesz co jesz i nie jesteś skazana na te wszystkie E obecne w sklepowych pasztetach. A jak długo taki pasztet po pasteryzowaniu można przechowywać?
    Pozdrawiam Ania
    edyta_rosner
    2015/02/06 12:03:29
    Aniu po trzykrotnej pasteryzacji taki pasztet można przechowywać w lodówce do około 1 miesiąca. Czy można dłużej nie wiem, bo u mnie nigdy dłużej nie wytrzymał ;)
    kabamaiga
    2015/02/06 13:28:06
    Edytko muszę go zrobić po feriach. Koniecznie.
    wiosenka27
    2015/02/06 14:17:01
    I ja dołączam do fanów tego pasztetu i na pewno wkrótce go wypróbuję:)
    jolantaszyndlarewicz
    2015/02/06 19:56:08
    Koniecznie do zrobienia, zwłaszcza, że lubię takie smarowne pasztety:)
    Gość: Pani M., *.icpnet.pl
    2015/02/06 21:01:56
    Nie wiem kiedy ja, w końcu, zrobię swój własny pasztet... A ochotę mam, oj mam...
    wedelka
    2015/02/07 14:54:35
    Fajny pomysł :)
    Gość: http: pollyzeczki.blogspot.com , *.dynamic.chello.pl
    2015/02/08 18:38:50
    a wiesz że musze zrobic :)
    Gość: Mirella, 80.51.113.*
    2015/02/09 10:22:45
    Super. Pięknie wygląda i zdrowsze niż to co w sklepie.
    Gość: AldonQa, *.internetdsl.tpnet.pl
    2015/02/09 12:05:08
    Pasztet wygląda rewelacyjnie, zastanawiam się czy mogę wykorzystać inny typ mięsa jak przykładowo kurczaka i podroby jak wątróbka. Wydaje mi się, że taki pasztecik do śniadanka wraz z herbatką winter time z teekanne będzie się idealnie komponować. No może jeszcze ogórek kiszony i szczypta szczypiorku. Trzeba będzie wypróbować.
    wiosenka27
    2015/06/15 19:22:09
    Zrobiłam. Tak jak przewidywałam, jest pyszny. Będę go robić:)
    Gość: szczupak55, *.dynamic-ww-4.vectranet.pl
    2016/04/11 10:22:59
    Jestem osobą płci męskiej ale udało mi się go zrobić....Pychota...Wyszło mi 20 słoików...Zapraszam wszystkich na śniadanie...
    Gość: Asia, *.polineo.pl
    2016/09/05 10:55:41
    Zrobiłam, przepyszny! Kolejny przepis z Pani strony, który nas zachwycił :)

    OdpowiedzUsuń