Zakradanie się do spiżarni żeby w tajemnicy przed mamą uszczknąć choć kawałeczek ciasta ze słodką polewą.
Wyjadanie środka z ukrojonego kawałka ciasta tak, żeby na koniec zostało to co najlepsze, czyli polewa i trochę ciasta pod nią - do dzisiaj zdarza mi się tak robić ;-) Pierwsze samodzielnie upieczone ciasto...
Z tym wszystkim kojarzy mi się właśnie ta babka. Kiedyś mama piekła ją co roku, ale po jakimś czasie zaczęła ją zastępować innymi wypiekami. Dopiero ja przywróciłam ten przepis do łask i piekę ją nie tylko z okazji świąt, ale zawsze wtedy, kiedy ma ochotę na takie prawdziwie domowe ciasto i ten smak chyba nigdy mi się nie znudzi.
Jest to moja trzecia i ostatnia propozycja w ramach akcji Kuchnia Wielkanocna.
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 4 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki maku
- polewa czekoladowa
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym żółtka. Wciąż ucierając dodać śmietanę i sok z cytryny.
Mąkę pszenną zmieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypywać je do miksowanej masy, na końcu wsypać mak.
Z odłożonych białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki wmieszać ją w ciasto.
Formę keksową posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać przygotowane ciasto, wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika.
Piec 50-60 minut.
Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową.
OdpowiedzUsuńzwegowani.pl
2009/04/17 00:24:59
delikatne pieguski - pasuje mi ta ilość maku (nie za dużo, nie za mało), a ciasto wygląda apetycznie :)
casiapaw
2009/04/17 01:13:15
Mniam :) Takie ciasto zawsze kojarzy mi się z Wielkanocą właśnie :)
poswiatka
2009/04/17 07:15:35
Wygląda bardzo zachęcająco, myślę, że z powodzeniem takie ciasto może być ciastem nadającym się na każdą okazję. :-)))
kasiaaaa24
2009/04/17 07:38:22
Fajna taka babka :) Do popołudniowej kawki, albo przed snem do szklani mleka. Pycha :)
usmiecham-sie
2009/04/17 07:49:44
piegusek :)
majanaboxing
2009/04/17 08:19:58
Piękna babeczka Edysiu !:)))
Chętnie spróbuję ją kiedyś, biorę więc przepis :)
Pozdrawiam.
ugotujmy
2009/04/17 08:24:16
jaka ona piękna..
smaki dzieciństwa są najcudowniejsze
ewa-r
2009/04/17 10:48:04
fajna babka :-) , pieguskowa
edysia79
2009/04/17 10:51:47
Dziękuję w imieniu babki i polecam przepis do zrealizowania :-)
atina_bc
2009/04/17 11:53:31
Edysiu piekna babeczka:) Oj będzie co testować przez najbliższy rok;)
kuchnia-monsai
2009/04/17 12:39:20
piękna! czarne kropki maku, kawior, czy ziarna papji zawsze jakoś tak dziwnie miło na mnie działają :)
iis111
2009/04/17 19:29:57
ojej, mi tez ta babka kojarzy sie z dziecinstwem:)
olciaky
2009/04/17 22:07:34
Taką babkę zamierzam kiedyś upiec.Szkoda ,że tylko ja i mój brat takie rzeczy lubimy:(
edysia79
2009/04/24 12:27:59
Anitko na pewno pomysłów na kolejny rok blogowania Ci nie zabraknie :)
Monsai mnie się wydaje, że dzięki tym makowym piegom babka wygląda bardzo wesoło :)
Iwonko to bardzo miłe mieć takie fajne i smaczne wspomnienia z dzieciństwa.
Olciaky upiecz tą babkę, a może i reszta rodziny się skusi, jak ją zobaczy? U nas też jest nas dwójka do zjedzenia tej babki, bo synek to za dużo nie zje ;)
Gość: espresso9, *.ip.netia.com.pl
2010/01/12 22:47:43
Ślicznie wygląda ta piegowata babeczka ;)
Muszę wypróbować :D