czwartek, 16 kwietnia 2009

Babka piegowata

Świąteczny smak z dzieciństwa.
Zakradanie się do spiżarni żeby w tajemnicy przed mamą uszczknąć choć kawałeczek ciasta ze słodką polewą.
Wyjadanie środka z  ukrojonego kawałka ciasta tak, żeby na koniec zostało to co najlepsze, czyli polewa i trochę ciasta pod nią - do dzisiaj zdarza mi się tak robić ;-)
Pierwsze samodzielnie upieczone ciasto...

Z tym wszystkim kojarzy mi się właśnie ta babka. Kiedyś mama piekła ją co roku, ale po jakimś czasie zaczęła ją zastępować innymi wypiekami. Dopiero ja przywróciłam ten przepis do łask i piekę ją nie tylko z okazji świąt, ale zawsze wtedy, kiedy ma ochotę na takie prawdziwie domowe ciasto i ten smak chyba nigdy mi się nie znudzi.


Jest to moja trzecia i ostatnia propozycja w ramach akcji
Kuchnia Wielkanocna.



Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 4 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki maku

- polewa czekoladowa

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym żółtka. Wciąż ucierając dodać śmietanę i sok z cytryny.
Mąkę pszenną zmieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypywać je do miksowanej masy, na końcu wsypać mak.
Z odłożonych białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki wmieszać ją w ciasto.

Formę keksową posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać przygotowane ciasto, wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika.
Piec 50-60 minut.

Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową.

1 komentarz:


  1. zwegowani.pl
    2009/04/17 00:24:59
    delikatne pieguski - pasuje mi ta ilość maku (nie za dużo, nie za mało), a ciasto wygląda apetycznie :)
    casiapaw
    2009/04/17 01:13:15
    Mniam :) Takie ciasto zawsze kojarzy mi się z Wielkanocą właśnie :)
    poswiatka
    2009/04/17 07:15:35
    Wygląda bardzo zachęcająco, myślę, że z powodzeniem takie ciasto może być ciastem nadającym się na każdą okazję. :-)))
    kasiaaaa24
    2009/04/17 07:38:22
    Fajna taka babka :) Do popołudniowej kawki, albo przed snem do szklani mleka. Pycha :)
    usmiecham-sie
    2009/04/17 07:49:44
    piegusek :)
    majanaboxing
    2009/04/17 08:19:58
    Piękna babeczka Edysiu !:)))
    Chętnie spróbuję ją kiedyś, biorę więc przepis :)
    Pozdrawiam.
    ugotujmy
    2009/04/17 08:24:16
    jaka ona piękna..
    smaki dzieciństwa są najcudowniejsze
    ewa-r
    2009/04/17 10:48:04
    fajna babka :-) , pieguskowa
    edysia79
    2009/04/17 10:51:47
    Dziękuję w imieniu babki i polecam przepis do zrealizowania :-)
    atina_bc
    2009/04/17 11:53:31
    Edysiu piekna babeczka:) Oj będzie co testować przez najbliższy rok;)
    kuchnia-monsai
    2009/04/17 12:39:20
    piękna! czarne kropki maku, kawior, czy ziarna papji zawsze jakoś tak dziwnie miło na mnie działają :)
    iis111
    2009/04/17 19:29:57
    ojej, mi tez ta babka kojarzy sie z dziecinstwem:)
    olciaky
    2009/04/17 22:07:34
    Taką babkę zamierzam kiedyś upiec.Szkoda ,że tylko ja i mój brat takie rzeczy lubimy:(
    edysia79
    2009/04/24 12:27:59
    Anitko na pewno pomysłów na kolejny rok blogowania Ci nie zabraknie :)

    Monsai mnie się wydaje, że dzięki tym makowym piegom babka wygląda bardzo wesoło :)

    Iwonko to bardzo miłe mieć takie fajne i smaczne wspomnienia z dzieciństwa.

    Olciaky upiecz tą babkę, a może i reszta rodziny się skusi, jak ją zobaczy? U nas też jest nas dwójka do zjedzenia tej babki, bo synek to za dużo nie zje ;)
    Gość: espresso9, *.ip.netia.com.pl
    2010/01/12 22:47:43
    Ślicznie wygląda ta piegowata babeczka ;)
    Muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń