Troszkę
mnie nie było, ale już wracam pełna wiosennej energii do gotowania,
pieczenia i pisania oczywiście też. Jak napisała Iwonka w swoim
komentarzu, główną przyczyną mojej nieobecności tutaj był brak czasu. W
końcu przyszła do nas wiosna, słońce świeci, na dworze ciepło, więc
synek aż rwie się na dwór, a i mnie nie chce się w domu siedzieć. Poza
tym synek przestał już sypiać po południu, więc cały dzień mam szczelnie
zapełniony. Teraz po dwóch długich spacerach i zjedzonym obiedzie
ładnie bawi się sam, więc mam wreszcie chwilę, żeby coś napisać ;-)
W ramach Kuchni Wielkanocnej przedstawiam dziś mój przepis na żurek. Jest to typowa potrawa wielkanocna, ale ja gotuję ją kilka razy w roku, bo wszyscy w domu bardzo tą zupę lubimy. Jednakże jedzona na śniadanie w Wielkanocną Niedzielę, ze święconym jajkiem smakuje wyjątkowo.
W ramach Kuchni Wielkanocnej przedstawiam dziś mój przepis na żurek. Jest to typowa potrawa wielkanocna, ale ja gotuję ją kilka razy w roku, bo wszyscy w domu bardzo tą zupę lubimy. Jednakże jedzona na śniadanie w Wielkanocną Niedzielę, ze święconym jajkiem smakuje wyjątkowo.
Składniki:
- 500ml zakwasu na żurek (u mnie z butelki)
- 2 marchewki
- 2 małe pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 5 dag wędzonego boczku
- 50 dag białej kiełbasy
- 200 ml śmietany
- 3 suszone grzybki
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
Grzyby namoczyć. Marchewki, pietruszki, selera i cebulę obrać, opłukać, włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody. Gotować pół godziny, następnie warzywa wyjąć, a do wywaru dodać kiełbasę, boczek, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować pod przykryciem kolejne pół godziny.
Kiełbasę, boczek i grzyby wyjąć na talerz. Kiełbasę i boczek pokroić w plasterki, grzybki w paseczki.
Do wywaru wlać żur, dodać przyprawy i grzyby. Zagotować, zupę zaprawić śmietaną, jeszcze raz zagotować i wrzucić z powrotem pokrojoną wędlinę.
Na talerzach ułożyć ćwiartki ugotowanych jajek, zalać żurkiem.
- 500ml zakwasu na żurek (u mnie z butelki)
- 2 marchewki
- 2 małe pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 5 dag wędzonego boczku
- 50 dag białej kiełbasy
- 200 ml śmietany
- 3 suszone grzybki
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
Grzyby namoczyć. Marchewki, pietruszki, selera i cebulę obrać, opłukać, włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody. Gotować pół godziny, następnie warzywa wyjąć, a do wywaru dodać kiełbasę, boczek, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować pod przykryciem kolejne pół godziny.
Kiełbasę, boczek i grzyby wyjąć na talerz. Kiełbasę i boczek pokroić w plasterki, grzybki w paseczki.
Do wywaru wlać żur, dodać przyprawy i grzyby. Zagotować, zupę zaprawić śmietaną, jeszcze raz zagotować i wrzucić z powrotem pokrojoną wędlinę.
Na talerzach ułożyć ćwiartki ugotowanych jajek, zalać żurkiem.
OdpowiedzUsuńemma001
2009/04/07 16:55:15
Moja ulubiona zupka. Najbardziej lubie z kiełbasą i ziemniakami ;)
krokodyll8
2009/04/07 18:26:49
I moja ulubiona. Z kiełbasą i ziemniakami musowo!!! :-))) No i z jajkami. ;-)))
majanaboxing
2009/04/07 19:50:55
Witaj Edysiu! Cieszę się, ze jesteś i z taką pyszną zupą! Uwielbiam żurek, a na Wielkanoc obowiązkowo być musi :))) Pyszniutki jest Twoj zurek :) Pozdrawiam serdecznie :))
ugotujmy
2009/04/07 20:20:09
z pysznym jajkiem i wygląd ma wyjątkowy!
iis111
2009/04/07 21:23:16
Dobrze, ze juz jestes:D
casiapaw
2009/04/08 00:40:05
Wreszcie jesteś! :) Już myślałam, że się nas nas obraziłaś, czy co ;)
A żurek wygląda ślicznie. Mój mąż wycałowałby Cię za niego po rękach ;)
atina_bc
2009/04/08 10:13:25
Pysznie wygląda:) U nas też będzie na Święta:)
edysia79
2009/04/08 13:01:04
Dziękuję :)
olciaky
2009/04/08 13:53:23
Nie ma to jak staropolski żurek:)
Koniecznie musi byc na Wielkanoc;)
Gość: , *.aster.pl
2009/04/08 16:29:20
Super mniam,mniam jak ja lubię dobry żurek,ale nie wiedziałam,że można grzybki dodawać.
Moja mam gotuje żurek na wodzie z białej kiełbasy i maślance.
Też mniam,mniam.
Pogodnych Świąt Wielkanocnych życzę.
cuda.wianki
2009/04/09 19:36:25
oj jaki sliczny u Ciebie... musi byc pyszny! :-)
saurelin
2009/04/10 10:13:02
Edysiu super ze jestes :)
Wesolych Swiat :D
Gość: lecieyek, *.basl.cable.virginmedia.com
2010/03/30 14:46:36
Przepis wygląda zachęcająco, jest tylko jeden mankament. W składnikach podany jest zakwas a w przygotowanych nie ma o nim wzmianki :). Chyba, że ja coś przegapiłam, ale kompletnie nie wiem kiedy go użyć :)
edysia79
2010/03/30 15:07:32
Lecieyek rzeczywiście, w przepisie brakowało żurku. Już poprawiłam, dziękuję za zwrócenie uwagi :)
Gość: , 217.97.250.*
2013/02/21 21:18:30
przypominam wszystkim że Biała Kiełbasa jest z mięsa nie peklowanego czyli na soli kamiennej---pozdrawiam!
Gość: Angelika, *.play-internet.pl
2016/01/27 12:52:13
Taki żurek to nie tylko na wielkanoc. Ja bym mogła jeść co tydzień go :)