wtorek, 7 kwietnia 2009

Żurek wielkanocny z kiełbasą

Troszkę mnie nie było, ale już wracam pełna wiosennej energii do gotowania, pieczenia i pisania oczywiście też. Jak napisała Iwonka w swoim komentarzu, główną przyczyną mojej nieobecności tutaj był brak czasu. W końcu przyszła do nas wiosna, słońce świeci, na dworze ciepło, więc synek aż rwie się na dwór, a i mnie nie chce się w domu siedzieć. Poza tym synek przestał już sypiać po południu, więc cały dzień mam szczelnie zapełniony. Teraz po dwóch długich spacerach i zjedzonym obiedzie ładnie bawi się sam, więc mam wreszcie chwilę, żeby coś napisać ;-)

W ramach Kuchni Wielkanocnej przedstawiam dziś mój przepis na żurek. Jest to typowa potrawa wielkanocna, ale ja gotuję ją kilka razy w roku, bo wszyscy w domu bardzo tą zupę lubimy. Jednakże  jedzona na śniadanie w Wielkanocną Niedzielę, ze święconym jajkiem smakuje wyjątkowo.
 
 
Składniki:
- 500ml zakwasu na żurek (u mnie z butelki)
- 2 marchewki
- 2 małe pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 5 dag wędzonego boczku
- 50 dag białej kiełbasy
- 200 ml śmietany
- 3 suszone grzybki
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku

Grzyby namoczyć. Marchewki, pietruszki, selera i cebulę obrać, opłukać, włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody. Gotować pół godziny, następnie warzywa wyjąć, a do wywaru dodać kiełbasę, boczek, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować pod przykryciem kolejne pół godziny.
Kiełbasę, boczek i grzyby wyjąć na talerz. Kiełbasę i boczek pokroić w plasterki, grzybki w paseczki.
Do wywaru wlać żur, dodać przyprawy i grzyby. Zagotować, zupę zaprawić śmietaną, jeszcze raz zagotować i wrzucić z powrotem pokrojoną wędlinę.

Na talerzach ułożyć ćwiartki ugotowanych jajek, zalać żurkiem.
 
W ciągu roku lubię też podawać taki żurek z gotowanymi ziemniakami zamiast jajek.

1 komentarz:


  1. emma001
    2009/04/07 16:55:15
    Moja ulubiona zupka. Najbardziej lubie z kiełbasą i ziemniakami ;)
    krokodyll8
    2009/04/07 18:26:49
    I moja ulubiona. Z kiełbasą i ziemniakami musowo!!! :-))) No i z jajkami. ;-)))
    majanaboxing
    2009/04/07 19:50:55
    Witaj Edysiu! Cieszę się, ze jesteś i z taką pyszną zupą! Uwielbiam żurek, a na Wielkanoc obowiązkowo być musi :))) Pyszniutki jest Twoj zurek :) Pozdrawiam serdecznie :))
    ugotujmy
    2009/04/07 20:20:09
    z pysznym jajkiem i wygląd ma wyjątkowy!
    iis111
    2009/04/07 21:23:16
    Dobrze, ze juz jestes:D
    casiapaw
    2009/04/08 00:40:05
    Wreszcie jesteś! :) Już myślałam, że się nas nas obraziłaś, czy co ;)
    A żurek wygląda ślicznie. Mój mąż wycałowałby Cię za niego po rękach ;)
    atina_bc
    2009/04/08 10:13:25
    Pysznie wygląda:) U nas też będzie na Święta:)
    edysia79
    2009/04/08 13:01:04
    Dziękuję :)
    olciaky
    2009/04/08 13:53:23
    Nie ma to jak staropolski żurek:)
    Koniecznie musi byc na Wielkanoc;)
    Gość: , *.aster.pl
    2009/04/08 16:29:20
    Super mniam,mniam jak ja lubię dobry żurek,ale nie wiedziałam,że można grzybki dodawać.
    Moja mam gotuje żurek na wodzie z białej kiełbasy i maślance.
    Też mniam,mniam.
    Pogodnych Świąt Wielkanocnych życzę.
    cuda.wianki
    2009/04/09 19:36:25
    oj jaki sliczny u Ciebie... musi byc pyszny! :-)
    saurelin
    2009/04/10 10:13:02
    Edysiu super ze jestes :)
    Wesolych Swiat :D
    Gość: lecieyek, *.basl.cable.virginmedia.com
    2010/03/30 14:46:36
    Przepis wygląda zachęcająco, jest tylko jeden mankament. W składnikach podany jest zakwas a w przygotowanych nie ma o nim wzmianki :). Chyba, że ja coś przegapiłam, ale kompletnie nie wiem kiedy go użyć :)
    edysia79
    2010/03/30 15:07:32
    Lecieyek rzeczywiście, w przepisie brakowało żurku. Już poprawiłam, dziękuję za zwrócenie uwagi :)
    Gość: , 217.97.250.*
    2013/02/21 21:18:30
    przypominam wszystkim że Biała Kiełbasa jest z mięsa nie peklowanego czyli na soli kamiennej---pozdrawiam!
    Gość: Angelika, *.play-internet.pl
    2016/01/27 12:52:13
    Taki żurek to nie tylko na wielkanoc. Ja bym mogła jeść co tydzień go :)

    OdpowiedzUsuń