Po prostu musiałam je zrobić,
innego wyjścia nie było. Po pierwsze dlatego, że w opróżnianym
zamrażalniku znalazł się odpowiedni kawałek wędzonego boczku, po drugie
dlatego, że przepis był następny w kolejce do wypróbowania.
Moje przepisy w segregatorach są albo przepisane na kartkę, albo wycięte z gazet i przyklejone. Wypróbowane przepisy zaznaczam gwiazdką, a od kiedy piszę bloga, te przepisy które są już tutaj, oznaczam gwiazdką w nawiasie. Wszystkie wypróbowane przepisy i te które są już na blogu,są wpięte na początku segregatora i pozostałe staram się w miarę możliwości wypróbowywać po kolei.
Przepis na racuchy jest na kartce pomiędzy tym na placuszki z groszkiem i tym na węgierskie knedle, więc trzeba było go wykorzystać. Wycięłam go kiedyś ze starego wydania Claudii.
Racuchy smakują rewelacyjnie,w smaku przypominają trochę muffinki z szynką i serem. Najlepiej podawać je kiedy są jeszcze ciepłe, ale już nie gorące z lampką wina (tak jak jedliśmy je my) lub z piwem. Według przepisu możne je też podawać z surówką lub sosem pieczarkowym, my jednak zostaniemy przy wersji z alkoholem ;)
Moje przepisy w segregatorach są albo przepisane na kartkę, albo wycięte z gazet i przyklejone. Wypróbowane przepisy zaznaczam gwiazdką, a od kiedy piszę bloga, te przepisy które są już tutaj, oznaczam gwiazdką w nawiasie. Wszystkie wypróbowane przepisy i te które są już na blogu,są wpięte na początku segregatora i pozostałe staram się w miarę możliwości wypróbowywać po kolei.
Przepis na racuchy jest na kartce pomiędzy tym na placuszki z groszkiem i tym na węgierskie knedle, więc trzeba było go wykorzystać. Wycięłam go kiedyś ze starego wydania Claudii.
Racuchy smakują rewelacyjnie,w smaku przypominają trochę muffinki z szynką i serem. Najlepiej podawać je kiedy są jeszcze ciepłe, ale już nie gorące z lampką wina (tak jak jedliśmy je my) lub z piwem. Według przepisu możne je też podawać z surówką lub sosem pieczarkowym, my jednak zostaniemy przy wersji z alkoholem ;)
Składniki:
- 20 dag chudego wędzonego boczku
- 20 dag sera gouda
- 4 jajka
- 20 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 dag masła
- sól i cukier
- 1/2 l oleju do smażenia
Masło zagotować z 1/4 litra wody, łyżeczką soli i szczyptą cukru. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać nie zdejmując z ognia, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów rondla.
Do ostudzonego ciasta wlewać stopniowo rozkłócone jajka i mieszać aż jajka dokładnie połączą się z ciastem (ja najpierw użyłam miksera, a potem wyrobiłam ciasto ręcznie).
Wędlinę i ser pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać dokładnie łyżką.
Olej mocno rozgrzać w głębokim garnku. Z ciasta za pomocą dwóch łyżek formować owalne racuchy (najpierw trzeba zanurzyć łyżki w gorącym oleju, wtedy ciasto nie będzie się do nich przyklejało) i kłaść je kolejno w rozgrzanym tłuszczu. Racuchy smażyć porcjami z obu stron na złoty kolor. Usmażone odkładać na papier do osączenia z tłuszczu.
- 20 dag chudego wędzonego boczku
- 20 dag sera gouda
- 4 jajka
- 20 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 dag masła
- sól i cukier
- 1/2 l oleju do smażenia
Masło zagotować z 1/4 litra wody, łyżeczką soli i szczyptą cukru. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać nie zdejmując z ognia, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów rondla.
Do ostudzonego ciasta wlewać stopniowo rozkłócone jajka i mieszać aż jajka dokładnie połączą się z ciastem (ja najpierw użyłam miksera, a potem wyrobiłam ciasto ręcznie).
Wędlinę i ser pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać dokładnie łyżką.
Olej mocno rozgrzać w głębokim garnku. Z ciasta za pomocą dwóch łyżek formować owalne racuchy (najpierw trzeba zanurzyć łyżki w gorącym oleju, wtedy ciasto nie będzie się do nich przyklejało) i kłaść je kolejno w rozgrzanym tłuszczu. Racuchy smażyć porcjami z obu stron na złoty kolor. Usmażone odkładać na papier do osączenia z tłuszczu.
OdpowiedzUsuńszarlotek
2009/07/28 11:08:32
Bardzo fajna propozycja :) i zdecydowanie w moim klimacie :)
mietowka22
2009/07/28 11:12:53
ależ wspaniale wyglądają :) a pewnie jak pachną mmmm
atina_bc
2009/07/28 11:16:05
No pyszna propozycja:) ja to bym pewnie podawała z sosem tzatziki - uwielbiam go dodawać prawie do wszystkiego;) Ale z winem też brzmi pysznie:)
majanaboxing
2009/07/28 11:18:40
Wspaniałe racuszki ! Ciekawa jestem jak smakują, muszą być pyszne, bo tak tez wyglądają . Sliczne zdjęcie Edysiu :) To winko w tle.. podoba mi się :)
edysia79
2009/07/28 11:18:58
Szarlotku a wiesz, że nawet o Tobie pomyślałam kiedy robiłam wpis? ;)
Miętówko dziękuję, a zapach rzeczywiście niesamowicie apetyczny :) W całym domu pachniało kiedy się smażyły i nie mogłam się doczekać kiedy ostygną żeby spróbować jak smakują ;)
Anitko sos tzatziki też pysznie brzmi :)
edysia79
2009/07/28 11:19:58
Majanko pyszne były i dość szybko się skończyły :)))
Dziękuję :*
zjedz_mnie
2009/07/28 13:23:32
To wręcz uczta dla podniebienia. A jak kusza wyglądem...:)
andzia-35
2009/07/28 13:35:42
Bardzo fajny przepis, zapisuję do wypróbowania!
Śliczny szablonik!
agulka.73
2009/07/28 14:46:24
Napewno to coś dla naszej rodzinki :)) super zdjęcie :)) pozdrówki Edysiu :-))
viridianka
2009/07/28 16:39:08
sliczne racuszki:) uwielbiam wszystko co z serem wiec z checia bym takie zjadła:))
ps. dziekuje za linka :*
mag-43
2009/07/28 16:45:29
zapisuję i do wypróbowania biorę. Brzmi bardzo smakowicie i wygląda!
blue_megi
2009/07/28 17:11:32
wyglądają bardzo smakowicie :) uwielbiam racuszki pod każdą postacią :)
iis111
2009/07/28 18:46:24
przepieknie tu jest:) Ladny wyglad bloga i fajny nowy wpis:) buziaki
kasiaaaa24
2009/07/28 21:03:10
Wow, brzmi niesamowicie i wyglada cudownie. Bardzo, bardzo smakowicie. A zmiany na blogu bardzo pozytywne :) Zrobiło się tak ciepło :)
edysia79
2009/07/29 10:42:10
Ciesze się że i racuchy i zmiany na blogu tak się podobają, przy czytaniu tych wszystkich komplementów aż serce rośnie :)
Róbcie racuchy i korzystajcie z bloga!
pinkcake
2009/07/29 11:10:28
Ojej, jakie pyszności! Może mi starczy oscypka i na nie?
malgorzata.dz
2009/07/29 22:30:40
Ojej.. zmieniło się na blogu... :) Az sie zastanowiłam przez chwilę czy dobrze trafiłam... :)
A ja jak widzę żółty ser i boczek w parze to dostaję małpiego rozumu. :)
edysia79
2009/07/30 12:50:08
Pinkcake z oscypkiem będą jeszcze lepsze!
Małgosiu czasem muszę coś zmienić ;)
Z tym boczkiem i serem to mam dokładnie tak samo :))
blk21
2009/08/01 12:04:49
zgłodniałam... lecę do sklepu po składniki i robię racuchy :D
trzeba mieć inspiracje... :)
olciaky
2009/08/12 18:24:55
Fajowe te Twoje racuchy,ale bomby kaloryczne:P
coś chyba dla mnie:P