Lubię
Węgry i węgierską kuchnię. Dwa razy byłam tam na koloniach w miasteczku
Göd i bardzo miło wspominam codzienne wycieczki na baseny zbudowane na
gorących źródłach termalnych i opalanie nad Dunajem. Z jedzenia
najbardziej zapamiętałam gotowane kolby kukurydzy podawane do obiadu :)
Kuchnia węgierska kojarzy mi się przede wszystkim z gulaszem, papryką, salami i wszystkim co pikantne. Dzisiaj jednak zaproponuję Wam coś zupełnie innego, czyli knedle serowe. Proste, łatwe do zrobienia i przede wszystkim bardzo smaczne. W sam raz na piątkowy obiad.
Kuchnia węgierska kojarzy mi się przede wszystkim z gulaszem, papryką, salami i wszystkim co pikantne. Dzisiaj jednak zaproponuję Wam coś zupełnie innego, czyli knedle serowe. Proste, łatwe do zrobienia i przede wszystkim bardzo smaczne. W sam raz na piątkowy obiad.
Składniki (na 3-4 porcje)
- 80 dag suchego twarogu (użyłam półtłustego)
- 8 dag masła
- 3 jajka
- 10 dag kaszy manny
- 3 dag mąki pszennej
- sól
- kwaśna śmietana 18% do polania i cukier kryształ do posypania
Twaróg zemleć i dobrze utrzeć dodając miękkie masło, jajka, mannę, mąkę oraz sól (ucierałam krótko mikserem tak, żeby w ser dobrze wmieszać jajka, a potem wyrabiałam już ręcznie). Formować nieduże knedle i wkładać na osolony wrzątek. Gotować aż knedle wypłyną do góry i jeszcze chwilkę.
Podawać gorące, polane śmietaną i posypane cukrem. Można też polać je bułką tartą zrumienioną na maśle i również posypać cukrem.
- 80 dag suchego twarogu (użyłam półtłustego)
- 8 dag masła
- 3 jajka
- 10 dag kaszy manny
- 3 dag mąki pszennej
- sól
- kwaśna śmietana 18% do polania i cukier kryształ do posypania
Twaróg zemleć i dobrze utrzeć dodając miękkie masło, jajka, mannę, mąkę oraz sól (ucierałam krótko mikserem tak, żeby w ser dobrze wmieszać jajka, a potem wyrabiałam już ręcznie). Formować nieduże knedle i wkładać na osolony wrzątek. Gotować aż knedle wypłyną do góry i jeszcze chwilkę.
Podawać gorące, polane śmietaną i posypane cukrem. Można też polać je bułką tartą zrumienioną na maśle i również posypać cukrem.
OdpowiedzUsuńatina_bc
2009/07/24 12:24:11
Bardzo mi się podoba ta propozycja:) Szczególnie idealna wydaje się na takie upały:) Pozdrawiam:)
majanaboxing
2009/07/24 12:24:12
Jakie pyszniutkie knedle! Cudnie smaczny środeczek mają!:)
szarlotek
2009/07/24 12:43:29
Apetycznie wygląda ta foteczka :) świetna propozycja i na obiad i na kolację :)
gosiab_3
2009/07/24 12:52:19
oooo,swietna ta propozycja na takie serowe knedelki :)))
zawszepolka
2009/07/24 13:12:29
Mhmhm poprosze porcje :) Dla mnie tez Wegry = gulasz i zupa gulaszowa. Mam nadzieje, kiedys tam pojechac i sprobowac obu potraw :) Edytko, a jakies slodkosci dobre maja? Bo ja sie nie znam na wegierskiej kuchni nic a nic. A moj Ojciec kiedys tam pracowal i mowil ze to strasznie smieszny jezyk i nie mozna sie dogadac ;D
viridianka
2009/07/24 13:20:22
łał cudowne! sliczne Ci wyszly, nie wiedzialam ze knedle są węgierskie:]
iis111
2009/07/24 14:35:27
nigdy nie robila knedli. Moze kiedys sie skusze :)
agulka.73
2009/07/24 15:34:26
To zdecydowanie coś dla naszej gromadki :)) muszą być pyszne :)) napewno je wkrótce wykonam :)) pozdrówki )))
malgorzata.dz
2009/07/24 21:42:06
Ech... :) Ileż ja się nasłuchałam od męża: na Węgrzech to, na Węgrzech tamto... :)
Ale o takich knedlach nie mówił, a szkoda, bo fajne. :)
aga-aa
2009/07/24 22:46:11
uwielbiam, uwielbiam, jeszcze raz uwielbiam
zwegowani.pl
2009/07/25 12:41:41
o! a my właśnie o Węgrach myślimy - jako planach wakacyjnych. dobrze byłoby najpierw poznać kuchnię Węgrów ;)
margot11
2009/07/25 14:36:36
przepis zapisany i na pewno skorzystam z niego ,bo pięknie się prezentują te kule
kabamaiga
2009/07/25 19:21:10
Uwielbiam takie jedzenie
Gość: ewelina, *.is.net.pl
2009/07/26 11:12:29
ja idealnie robię...leniwe :)
Gość: Iwona, 62.172.214.*
2009/07/30 15:59:53
Nie jadlam nigdy knedli na Wegrzech, ale kluski roznego rodzaju tak, nie moge sie doczekac wyjazdu, jutro lece do Polski a stamtad "skocze" do kolezanki do Budapesztu, bede przez tydzien jadla chleb z zotla paryka i kielbasa...mniam, piekne zdjecia. Pozdrawiam
edysia79
2009/07/30 18:59:26
Iwono witam Cię na moim blogu i dziękuję za pochwałę dla zdjęć. Wiesz, ja uwielbiam białą, czy też niektórzy nazywają ją żółtą, w każdym razie tą najjaśniejszą odmianę papryki i zawsze jem ją właśnie z chlebem i kiełbasą, czy też z szynką, czyli tak jak na Węgrzech :))
Życzę udanego wyjazdu!
Gość: izaa, *.kutno202.tnp.pl
2009/08/03 17:23:04
dziś zrobiłam pyszne są... nawet mój niejadek zjadł 3!!!.... pozdrawiam
edysia79
2009/08/04 17:14:30
Izo cieszę się bardzo, że nawet niejadkowi smakowały :)) Mój niejadek zjadł niestety tylko jednego, za to mąż nadrobił za niego ;)
olciaky
2009/08/12 18:34:23
Robiłam podobne,ale bez takiej ilości masła :)
Pozdrawiam.
Potwierdzam,ze dobre:P
atina_bc
2009/10/01 07:22:55
I ponownie dziękuję za pyszny obiadek:** Edysiu zrobiłam je i bardzo mi smakowały:)
bbrzezinka
2010/05/22 15:44:53
Pyszne knedliki, robi się je błyskawicznie i równie szybko znikają :).
Gość: kredka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/18 19:58:15
świetne danie! - dziś wypróbowałam;)
chciałam jeszcze zapytać, czy można je bez obaw zamrozić?
edysia79
2010/09/18 20:22:41
Kredko ja ich mrozić nie próbowałam, ale skoro można mrozić pierogi z serem, to i knedle serowe można ;) Sprawdziłam i szkoły są dwie: jedni mrożą surowe, inni podgotowane, nie wiem jakie Ty masz. W obydwu przypadkach knedle należy ułożyć każdy osobno na tacce tak, żeby się ze sobą nie stykały i dopiero po całkowitym zamrożeniu można je włożyć do woreczka. Wtedy zachowają kształt i nie posklejają się.
Bardzo się cieszę że smakowały!
czerwona_nesca
OdpowiedzUsuń2010/09/21 06:52:48
I ja wypróbowałam te kedle, są pyszne! Ciekawa byłam ich smaku i sie nei zawiodłam :) Miałam małe problemy z formowaniem knedli bo ciasto trochę sie kleiło, ale pomogłam sobie mąką. Ile minut się je gotuje od wypłynięcia? Ja gotowałam 3 min. Kolejny świetny przepis Edysiu :)
edysia79
2010/09/21 09:09:16
Ja też gotowałam około 3 minut :)
Cieszę się, że knedle smakowały!
Gość: kredka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/23 10:12:20
Dziękuję za odpowiedź.:) Troszkę się obawiałam, ponieważ gdy kiedyś zamroziłam kluski śląskie (przed ugotowaniem), po wrzuceniu ich do wrzątku po prostu się rozpuściły.
Dodam jeszcze, że często odwiedzam pani blog. Korzystałam już z kilku przepisów i nigdy się nie zawiodłam.:)
Gość: , *.radom.vectranet.pl
2011/02/01 16:17:25
właśnie zjadłam są pyszne ,gotowałam je już cztery razy.
Gość: ania, *.greenlan.pl
2011/03/16 14:19:18
Czy one aby nie są w smaku kwaśnawe? Nie przepadam za białym serem (jest dla mnie trochę zbyt kwaśny) ale knedle na zdjęciu wyglądają tak apetycznie, że chciałabym spróbować.
edysia79
2011/03/16 14:31:00
Aniu z tego co pamiętam, to nie były kwaśne. Wszystko zależy od sera jakiego użyjesz, bo niektóre rzeczywiście mają kwaśny posmak, a inne nie mają. Zachęcam Cię do spróbowania w każdym razie :)
Gość: Monika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/16 10:21:24
Czy mogę przygotować knedle wcześniej a dopiero za jakiś czas je gotować ? :) czy trzeba bezpośrednio po uformowaniu kuleczek wrzucać ja na wrzątek ?:)
aaa i czy jest różnica miedzy zwykła kaszą manna a błyskawiczną ?
Pozdrawiam
Gość: Jaqp, *.adsl.inetia.pl
2013/08/10 17:51:18
Knedelki extra, polecam każdemu,,,
trochę się kleiły (a nie chciałem dodawać dużo mąki) więc powstały strzępki a nie kulki :) ..
..ale mimo to były extra i jeszcze zagoszczą na talerzach nie raz !
Dałem więcej sera i masła oraz odrobinę cukru do masy, a zamiast śmietany polane zostały jogurtem naturalnym :)
Pozdrawiam i dziękuję za pomysł !
edyta_rosner
2013/08/12 22:18:04
Jaqp skoro dałeś więcej sera i masła, to masa miała prawo nie zachowywać kształtu ;) Cieszę się jednak, że i tak smakowały! Dziękuję za komentarz :)