Gruszki
są co prawda owocami kojarzącymi się z jesienią, ale jeśli ma się w
spiżarni kilka zaprawionych słoików z gruszkami, można z nich korzystać
przez cały rok. Dlatego też niedawno upiekłam to ciasto. Przepis
wypróbowałam już kilka lat temu i od tego czasu czekał na powtórkę.
Okazuje się, że prowadzenie bloga kulinarnego jest świetną okazją do
powrotu do zapomnianych smaków i przepisów.
Oryginalny przepis wycięłam kiedyś z kalendarza dołączonego do "poradnika domowego". Zmniejszyłam jednak ilość cukru, bo pamiętałam że poprzednio ciasto było trochę za słodkie i mleczną czekoladę zamieniłam na gorzką. Poniżej podaję przepis z moimi zmianami.
Oryginalny przepis wycięłam kiedyś z kalendarza dołączonego do "poradnika domowego". Zmniejszyłam jednak ilość cukru, bo pamiętałam że poprzednio ciasto było trochę za słodkie i mleczną czekoladę zamieniłam na gorzką. Poniżej podaję przepis z moimi zmianami.
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 14 dag cukru pudru
- 17,5 dag margaryny lub masła
- 4 jajka
- 10 dag migdałów
- 12,5 dag orzechów
- 5 dag gorzkiej czekolady
- 4 gruszki (świeże lub ze słoika)
- sok z cytryny
Czekoladę zetrzeć na grubej tarce. Orzechy posiekać. Migdały sparzyć, obrać z nich skórkę, drobno pokroić.
Gruszki obrać, przepołowić, wyjąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i natychmiast skropić sokiem z cytryny. Owoce z kompotu osączyć i pokroić.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtka, następnie stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy dodać startą czekoladę, rozdrobnione migdały o orzechy.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie łyżką wmieszać ją do ciasta.
Gruszki odsączyć, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawić na 50-60 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
OdpowiedzUsuńgosiab_3
2009/07/21 08:28:15
pysznie wyglada,ale wlasnie tak jakos jesiennie juz,bo i gruszki i orzechy,ale zapisuje do wyprobowania :))
zjedz_mnie
2009/07/21 09:01:16
Wygląda na takie wilgotne i pyszne:)
viridianka
2009/07/21 09:31:31
mmm... uwielbiam gruszki mi juz sie zapasy gruszkowe skonczyly i czekam na swieze;)
mietowka22
2009/07/21 10:39:13
pyszny musi być :)
zawszepolka
2009/07/21 11:12:45
Ale ladne zdjecie! :)
I jakie ciacho. Poczekam nagruszki wiec :)
kisses!
szarlotek
2009/07/21 11:51:21
To zdecydowanie coś dla mnie i moje nostalgiczne nastroje:) Notuję do wypróbowania :) Kiedy ja to wszystko zrobię? :D
agulka.73
2009/07/21 12:28:00
Edytko bardzo smakowicie wygląda ten Twój smakołyk :)) Pozdrawiam Cię gorąco :-))
atina_bc
2009/07/21 17:39:56
Pyszności! Bardzo lubię takie ciasta:)
iis111
2009/07/21 23:16:15
ja dopiero co skonczylam jesc figi w syropie prosto z Grecji, ale i tak chetnie zjadlabym kawaleczek Twojego ciasta:) wyglada pysznie:)
abbra
2009/07/22 06:57:28
Z utęsknieniem czekam na gruszki [ chociaż na jesień to nie za bardzo ;) ] - chętnie spróbowałabym takiego ciasta :)
komarka
2009/07/22 13:58:07
Piekłam kiedyś bardzo podobne ciasto z jabłkami zamiast gruszek. Pyszne było i na pewno powrócę do niego jesienią, tym razem z Twoim pomysłem z gruszkami :)
malgorzata.dz
2009/07/22 22:14:36
Mmmm, nie dość, że gruszki i czekolada, to jeszcze orzechy i migdały. Same pyszności. I do tego świetnie wygląda. :)
edysia79
2009/07/23 11:01:09
Czekam więc na Wasze wersje tego ciasta, mogę nawet poczekać do jesieni jak trzeba ;)
majanaboxing
2009/07/24 12:28:49
Orzechy i gruszki - super połączenie - wspaniałe ciasto, takie lubię!:)
pinkcake
2009/07/29 11:09:32
Mnie tez bardzo kusi połączenie gruszek z orzechami:) Kiedy ja to wszystko upiekę? :D
jukejka
2010/11/13 11:28:26
przepis mnie zaintrygował, zapisuję do wykonania ;)