Wiem,
wiem że o tej porze roku powinno się piec ciasta z owocami sezonowymi. W
tym roku jednak większość naszych działkowych owoców,nie licząc
truskawek, wylądowała w kompotach. Mnie natomiast zachciało się sernika i
to takiego który dzięki pierniczkom może się kojarzyć z Bożym
Narodzeniem. No i upiekłam, a co! Pyszny był. No dobrze, jeszcze jest,
ale jego godziny są już policzone taki jest dobry :)
Przepis podaję za Dorotą u której go znalazłam, z moimi niewielkimi zmianami.
Przepis podaję za Dorotą u której go znalazłam, z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki na spód:
- 190 g ciastek digestive w czekoladzie
- 60 g masła
Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm)
wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Pokruszyć ciastka digestive lub
zmiksować blenderem. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Gotową
masą wyłożyć tortownicę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy
serowej.
Składniki na masę serową:
- 80 dag sera twarogowego
- 4 jajka
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 150 g cukru
- 2/3 łyżki kaszy manny
- 75 g miękkiego masła
- 16 g cukru waniliowego
- około 200 - 250 g pierniczków w czekoladzie (mogą być z nadzieniem lub bez, ja użyłam z nadzieniem śliwkowym)
- aromat rumowy (dałam rum)
Dodatkowo:
- kilka kostek czekolady
Białka
oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do
białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej miksując.
Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat rumowy. Zmiksować do
gładkości.
Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej.
Wyjąć
z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej,
następnie warstwę pierniczków, i resztę masy serowej.
Piec
około 60 minut w temperaturze 180ºC. Można przykryć od góry folią
aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. Studzić w wyłączonym
piekarniku, by nie opadł.
Po wystudzeniu najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady.
OdpowiedzUsuńGość: agata, *.adsl.inetia.pl
2009/07/08 09:26:21
Jak widać, nie trzeba zbytnio przejmować się porami roku, aby upiec taki piękny deserek. Za to kwiatki jak najbardziej letnie!
szarlotek
2009/07/08 09:43:55
Ale mi narobiłaś smaku :)Wygląda pysznie !
majanaboxing
2009/07/08 10:14:10
Piękny sernik Edysiu! Jest bombowo pyszny, pamiętam, jak smakuje, mimo iż robiłam go dawno temu. Chętnie powtórze :)
Pyszne zdjęcia:)
Pozdrawiam!
atina_bc
2009/07/08 10:22:15
Pyszny serniczek:) Uwielbiam go i to jest taki dyżurny sernik na różne imprezy;) Zawsze wszystkim smakuje:)
ewena
2009/07/08 10:36:30
Ależ fantastyczny sernik, o takiej wersji to jeszcze nie słyszałam...:)
malgorzata.dz
2009/07/08 12:00:45
O matko jedyna! To zdjęcie w przekroju jest mega cudne! :)
viridianka
2009/07/08 12:20:35
ale sie sernikowo na blogach zrobiło, ja swoj tez mam zamiar niedlugo wrzucic:)
pierniczkowego nie robilam jeszcze, ale zrobie:)
majazteca
2009/07/08 13:18:30
Ciekawy pomysl z tymi pierniczkami :) Wyglada smakowicie :)
zawszepolka
2009/07/08 17:00:15
O tak zgadzam sie z Malgosia :)
Eduysiu ja sie marwtilam ze cos sie stalo a Ty tu tak artylerie wytaczasz???? :DDD
mietowka22
2009/07/08 17:30:59
ale te serniczki mnie kuszą :)
iis111
2009/07/08 17:52:14
nigdy nie probowalam tego sernika, ale kusi mnie. widzialm go na wielu blogach. Wyglada slicznie
magdocentryczna
2009/07/09 21:28:48
Jakie fajne połączenie! Nigdy tego nie próbowałam :)
I kwiatek też śliczny:)
emma001
2009/07/10 15:52:12
ten serniczek kojarzy mi sie z bozym narodzeniem bo jest połączeniem dwuch tradycyjnych ciast na swieta: sernika i piernika ;)
pieknie ci wyszedł
edysia79
2009/07/12 21:26:35
Dziękuję, a wszystkim którzy jeszcze tego sernika nie piekli, szczerze polecam przepis do wypróbowania :)
zemfiroczka
2009/07/17 21:29:39
Ożesz! Edyś! Aaaaależ on wygląda! :)
olciaky
2009/07/19 23:02:35
Mm.. pychotka
wiesz,że dzięki Tobie zjadłabym go!:)
(CHOĆ PIERNICZKI JEM TYLKO I WYŁĄCZNIE ZIMĄ I PÓŹNĄ JESIENIĄ:)!
edysia79
2009/07/20 23:58:25
Oczko i Olciaky dziękuję serdecznie :)))