Przepis zaczerpnęłam z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 10/2009.
Składniki (na 10-12 porcji):
- 2 szklanki płatków owsianych zwykłych
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki ziaren sezamu
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki płynnego miodu
Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni. Pestki słonecznika, dyni i sezamu również uprażyć na patelni, a następnie wymieszać z płatkami, żurawiną, rodzynkami i rozpuszczonym masłem. Przełożyć do rondla z podgrzanym miodem i dokładnie wymieszać.
Prostokątną płaską formę (o wymiarach ok. 20x28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej przygotowaną masę tak, by miała grubość około 2 cm. Wyrównać wierzch i kiedy jeszcze będzie ciepła pokroić na porcje (kiedy wystygnie będzie zbyt twarda).
OdpowiedzUsuńugotujmy
2010/04/25 12:46:58
w jedzeniu takich cudnych batoników też mogłabym kogoś prześcignąć.. :-)
chantel111
2010/04/25 12:48:37
robiłam bardzo podobne batoniki, pyszne są :)
margot11
2010/04/25 12:50:24
jakie kolorowe , bardzo fajne te batoniki
milk_chocolate84
2010/04/25 12:51:07
czegoś takiego właśnie szukałam kilka dni temu!! Na pewno niedługo wypróbuję Twój przepis. Takie batoniki to wymarzona słodycz dla mojego bąbla (czyt. syna ;)) :))
zawszepolka
2010/04/25 13:08:15
Hihi nawet nie wiedziałam że jest taki festiwal :D
krokodyll8
2010/04/25 13:45:24
Śmiesznie. U mnie podobne batoniki ;-)))))))
Gość: cookingmarta, *.chello.pl
2010/04/25 13:50:22
fantastyczne! duzo ziarenek, malo masla, idealne :) dodaje do ulubionych!
myniolinka
2010/04/25 14:13:15
uwielbiam wszystko co ma dużo ziarenek... pychota:)
gossweetart
2010/04/25 20:41:53
Pestki dyni i tak mała ilość masła bardzo do mnie przemawiają ;-)
Muszą pysznie chrupać!
aklat
2010/04/25 21:45:55
Wspaniale! jakiś czas temu szukałam własnie takiego przepisu na batoniki z miodem, i nie znalazłam :) koniecznie musze wypróbować :)
majanaboxing
2010/04/25 21:46:42
Jak one pysznie wyglądają Edysiu! Ja równiez bardzo lubię płatki owsiane, owsiankę uwielbiam, takie batoniki są przepyszne.
Pozdrawiam:)
vespertinee
2010/04/25 22:05:42
a ja w dzieciństwie w ogóle nie jadłam owsianki, mama nie robiła. Tylko kasza manna była, pyszna, swoją drogą :) A batoniki są równiutkie :)
joanna63
2010/04/25 22:29:25
Śliczne :)
Dziękuję za udział - zapisuję do zrobienia.
abbra
2010/04/25 22:50:34
Batoniki wyglądają przepysznie ! Z chęcią bym takiego schrupała :)
olciaky
2010/04/29 21:13:17
Ach.. pysznościowe!:)
pyzoolinka
2010/05/16 11:10:17
ile czasu i w jakiej temperaturze piec ?
edysia79
2010/05/16 14:19:46
Pyzoolinko tych batoników się nie piecze. Masę należy pokroić kiedy jest jeszcze lekko ciepła i zostawić do zastygnięcia.
nemisiek
2011/07/19 22:11:09
Super pomysł, uwielbiam takie batony-musli:) Przepis zachowam do wypróbowania:) Pozdrawiam!
milk_chocolate84
2012/01/02 21:22:58
Edysiu, a czy one się mocno kruszą? chciałabym zrobić takie batoniki swojemu mężczyźnie na narty aby miał jakąś energetyczną przekąskę na stok.. ale zastanawiam się czy takie się nadadzą. Wiem że one często się kruszą, a w moim przypadku muszą być dość stabilne, aby się w kurtce nie pokruszyły ;)
Pozdrawiam i z góry dziękuję za fachową poradę :)
edysia79
2012/01/03 22:30:16
milk_chocolate84 wiesz co, jeśli mają to być batoniki do zabrania na narty, to raczej polecam te: przystole.blox.pl/2010/05/Batoniki-zbozowe.html
Znacznie lepiej trzymają formę. Batoniki z tego przepisu są bardziej z rodzaju tych miękkich, nie twardych.
milk_chocolate84
2012/01/03 22:59:24
tak myślałam. Dzięki za radę :)
Pozdrawiam :)
Gość: Ewa, *.atman.pl
2015/05/05 11:37:48
Zrobiłam, jeśli nie chcą się kleić to znaczy, że dodałam za mało... miodu, masła ? Będę wdzięczna za podpowiedź, bo średnio mi wyszły.
Gość: Aniaxxx, 109.79.123.*
2016/02/22 20:59:08
a na ile to piec i ile minut?
Gość: Kasia, 109.255.77.*
2016/07/17 19:34:55
Cześć,witam!Wczoraj zrobiłam batoniki wg Twojego przepisu, wyszły przepyszne! :) Nie wiem,czy kiedykolwiek znowu kupie batoniki zbożowe :) Domowe są zdecydowanie smaczniejsze i wiesz co jesz:)