Trochę się bałam czy masa będzie się dobrze trzymać i czy krokiety zachowają formę w czasie smażenia, ale wszystko było w porządku. Smakowały też doskonale, więc mogę je Wam z czystym sumieniem polecić.
Składniki:
- 600 g pieczarek
- 150 g szynki wędzonej
- 50 g żółtego sera
- 50 g masła
- 40 g bułki tartej
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta soli
do panierowania:
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
Pieczarki oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć na łyżce oleju, wystudzić. Zimne pieczarki wymieszać ze zmieloną szynką, startym na drobnych oczkach serem, żółtkami i tartą bułką. Doprawić do smaku pieprzem ziołowym i solą, starannie wymieszać.
Z masy uformować wałeczki i panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju, a potem dosmażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.
Podawać z surówkami lub jako dodatek do czystych zup.
OdpowiedzUsuńwypiekibeaty
2010/04/21 21:15:31
Ładne te krokiety.
bee-3
2010/04/21 21:31:32
Ja robię krokiety z pieczarkami, ale dla mnie zawsze to oznaczało zawijanie farszu pieczarkowego w naleśnik. Te są znacznie szybsze :)
majanaboxing
2010/04/21 22:10:23
Jak one pyyysznie wyglądają Edysiu!:))
cuda.wianki
2010/04/21 22:13:31
swietne krokiety! u mnie tez dzisiaj rzadza pieczarki!!
milk_chocolate84
2010/04/21 23:30:55
ja już je mam z zakładkach ;) Muszą być pyszne :)
ugotujmy
2010/04/22 07:29:23
kotleciki mięsno pieczarkowe..tak
same pieczarkowe - jeszcze nigdy
spróbuję :-)
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/22 09:44:56
Edysiu mam pytanie czy podając w składzie szynkę masz na myśli wędlinę, czy szynkę rodzaj mięsa ? A krokiety świetne !
edysia79
2010/04/22 11:31:00
Ewo chodzi o wędlinę, już dopisałam to w przepisie :)
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/22 13:19:34
Ja robię podobne, ale z dodatkiem filetów z kurczaka oczywiście surowych :)
Gość: espresso, 195.88.91.*
2010/04/22 14:40:31
Bardzo ciekawy przepis :)
myniolinka
2010/04/22 19:36:35
z pieprzem ziołowym... ostatnio sypię prawie do wszystkiego, zakochałam się w tym smaku!
krokieciki bardzo ciekawe, czerpię inspirację nieustannie - dziękuję!
chochlikikuchenne
2010/04/22 20:21:48
Ciekawa wersja krokietow.
Ja osobiscie robie podobne ale z samym zoltym serem i pieczarkami. Sa przepyszne.
Koniecznie musze wyprobowac i te z pieczarkami i szynka.
Pozdrawiam serdecznie :)
mikimama
2010/04/22 20:25:12
Narobiłaś mi smaka. Przypominają mi się kotlety z pieczarek na stołówce studenckiej. Do tego przeważnie były buraczki zasmażane. Mniam! Pozdrawiam ciepło, choć termometr pokazuje co innego :)
vespertinee
2010/04/22 22:50:47
Jej, wyglądają prze-smacz-nie! Takie chrupiące i rumiane, wsunęłabym je bez wahania. Mój luby jest krokieciarzem i w końcu powinnam mu przygotować coś podobnego, ale z lenistwa odkłądam tę decyzję na później...;)
edysia79
2010/04/25 12:45:19
Dziękuję i polecam te krokieciki :)
olciaky
2010/04/29 21:24:27
Mm.. Edysiu, po prostu Twój blog jest dla mnie jak wybawienie!:D
Serio.
Każdy Twój przepis mi pasuje:) Każe danie czy słodkość bym zjadła:D
Gość: ewelina318, *.olsztyn.mm.pl
2010/07/10 13:15:58
Hmmmm.... to chyba musi być pyszne...:-)
kasiaaaa24
2010/09/08 09:12:09
Edysiu zrobiłam je :) Są pyszne :) Dziękuję za przepis :)
gotowaniecieszy.blox.pl/2010/09/Krokiety-pieczarkowe.html
bbasia1981
2010/10/23 14:03:46
Wyglądają przepysznie, ale mam problem, do czego dodać masło?
edysia79
2010/10/23 15:27:43
Basiu masło do smażenia powinno być, ale ja zamieniłam je na olej. Możesz też te krokiety usmażyć na maśle z dodatkiem oleju, wtedy masło ie będzie się przypalać.
bbasia1981
2010/10/24 16:48:11
Dziękuje za szybką odp. Tak właśnie zrobiłam masło + olej, nie byłam pewna, czy dobrze robię, ale potwierdziłaś mój wybór. Zrobiła, podałam spróbowałam : -) SUPERRR, i to nie tylko moja opinia. Pozdrawiam
edysia79
2010/10/26 10:56:24
Basiu no i super, bardzo się cieszę!
Gość: ewelinka, *.dynamic.mm.pl
2011/11/16 08:53:04
Witam! Mam pytanko, czy te krokiety nadają się do podania na zimno jako przekąska? Czy będą tak samo smaczne?
klaudi23a
2012/06/04 15:32:46
dodane na wypróbowanie, tylko oczywiście szynkę pominę ;)