Ciasto czterokrotnie szybkie:
- szybko wybrany przepis
- szybko przygotowane
- szybko upieczone
- szybko zjedzone
- szybko wybrany przepis
- szybko przygotowane
- szybko upieczone
- szybko zjedzone
W ubiegłą sobotę po południu
stwierdziłam, że nie mamy nic słodkiego do kawy i na niedzielę. A
przecież niedziela bez domowego ciasta w naszym domu to nie niedziela ;)
Sprawdziłam więc szybko zawartość szafek kuchennych (co zresztą nie było trudne, bo to wszystko leżało akurat na podłodze w sypialni i czekało na nowe szafki) i już wiedziałam gdzie szukać przepisu. Sięgnęłam po książeczkę z serii Z kuchennej półeczki - Czekolada. I znalazłam odpowiedni przepis. Szybko odmierzyłam składniki i upiekłam ciasto, a potem, kiedy wystygło tak nam zasmakowało, że na niedzielę nie został nawet okruszek ;)
Najlepszy był chrupiący czekoladowy wierzch :)
Sprawdziłam więc szybko zawartość szafek kuchennych (co zresztą nie było trudne, bo to wszystko leżało akurat na podłodze w sypialni i czekało na nowe szafki) i już wiedziałam gdzie szukać przepisu. Sięgnęłam po książeczkę z serii Z kuchennej półeczki - Czekolada. I znalazłam odpowiedni przepis. Szybko odmierzyłam składniki i upiekłam ciasto, a potem, kiedy wystygło tak nam zasmakowało, że na niedzielę nie został nawet okruszek ;)
Najlepszy był chrupiący czekoladowy wierzch :)
Składniki:
- 175 g miękkiego masła
- 175 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (zastąpiłam 2 łyżeczkami domowego cukru z wanilią)
- 3 jajka
- 225 g przesianej mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiej czekolady
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Wlać esencję waniliową (lub cukier), zamieszać i wciąż ucierając dodawać
po jednym jajka. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.
Masę podzielić na pół i do jednej z
części dodać wcześniej stopioną w gorącej kąpieli wodnej i ostudzoną
czekoladę. Dokładnie wymieszać, żeby powstała gładka masa (można
mikserem).
Jasną masę przełożyć do małej formy
keksowej o wymiarach 25x12 cm (mierzone u góry), wyłożonej papierem do
pieczenia lub posmarowanej masłem. Następnie do formy przełożyć warstwę
czekoladową. Wyrównać wierzch, można przeciągnąć przez ciasto widelcem,
ale nie trzeba (ja tak zrobiłam).
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec prze 35-40 minut.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2012/08/16 22:18:52
No i szybko muszę go wypróbować:)
vanilia81
2012/08/16 23:00:39
:) Mam tą książeczkę i kojarzę przepis, ale nigdy nie piekłam, o tak te czekoladowe otoczki są zawsze najsmaczniejsze i wiesz co, ja w środku widzę serducho :)
Gość: magda, *.gigainternet.pl
2012/08/16 23:10:53
mam ochote na kawalek *.*
izaa_a
2012/08/16 23:15:27
bardzo fajne; robiłam kiedys podobne
aciri
2012/08/17 07:32:06
Fajne:) Chyba się skuszę w weekend, ale zdecydowanie podwoję składniki:)
Gość: gotowaniomania, *.in-addr.arpa.czajen.pl
2012/08/18 07:26:52
Bardzo fajny przepis, robiłam kiedyś coś w tym stylu ale na pewno postaram się wypróbować twój przepis.
Gość: Siula, 83.238.83.*
2012/08/18 20:50:18
A mi się nie udało :( Po wyjęciu z piekarnika ciasto się zapadło, w środku jest chyba niedopieczone :( Nie wiem co zdobiłam źle
bernadeta75
2012/08/18 23:04:40
fajne na takie chłodniejsze dni.
Gość: asialc, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/23 18:58:09
Też je bardzo lubię i u nas również znika zanim ktoś sie zorientuje ;-)
majanaboxing
2012/08/23 20:34:44
Wygląda bardzo smacznie! :) No i szybkie do przygotowania, a to dodatkowy atut . Pozdrawiam:)
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/24 22:03:22
Wygląda przepysznie! :-)
jolantaszyndlarewicz
2012/08/29 10:20:58
4 razy szybkie i do tego jak fajnie wyglada:)
Gość: Kamelka82, *.as13285.net
2012/10/07 17:39:58
Pysznosciowe! moj polroczny synek zajadal sie az mu sie male uszka trzesly i oblizywal paluszki:))
Gość: Kamelka82, *.as13285.net
2012/10/07 17:40:43
ups mialo byc poltoraroczny :)