Cukiniowy urodzaj w naszym ogródku właśnie trwa. Upiekłam już ciasto czekoladowo-cukiniowe, zrobiłam cukiniowe kotleciki, a teraz przyszedł czas na naszą ulubioną zupę-krem, cukiniową oczywiście. Do tej pory zawsze do cukinii dodawałam pieczarki, a teraz zamiast nich dodałam ziemniaka, żeby zupę bardziej zagęścić (pomysł z ziemniakiem zobaczyłam tutaj).
Ponieważ cukinia sama w sobie nie ma
konkretnego smaku, potrzebuje trochę wzmocnienia. Dodałam więc do zupy
dużą cebulę i cztery ząbki czosnku. Do tego obowiązkowo (jak do każdej
kremowej zupy) grzanki. Mężowi bardzo smakowała, powiedział nawet, że
chętnie będzie taką zupę jadł codziennie, synkowi smakowała trochę miej,
wolał wyjadać grzanki :)
Przepis własny.
Składniki:
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 kg cukinii
- 1 duży ziemniak
- 750 ml bulionu (lub wody)
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz
- grzanki
Cebulę i czosnek obrać, pokroić niezbyt drobno i zeszklić na 2 łyżkach oleju.
Cukinię i ziemniaka obrać (jeśli cukinia jest duża usunąć nasiona), pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Dodać do czosnku i cebuli, smażyć razem przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Cukinię i ziemniaka obrać (jeśli cukinia jest duża usunąć nasiona), pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Dodać do czosnku i cebuli, smażyć razem przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Podsmażone warzywa przełożyć do garnka,
zalać gorącym bulionem lub wodą. Garnek przykryć i gotować na małym
ogniu do miękkości. Następnie zupę zmiksować.
Śmietanę posolić, wlać łyżkę gorącej
zupy i wymieszać, a potem tak zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Garnek
postawić na ogniu, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem można posypać kolorowym pieprzem.
OdpowiedzUsuńGość: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, *.189.218.66.skyware.pl
2012/08/03 12:39:37
Zrobione i zjedzone :) Pycha!!!
jolantaszyndlarewicz
2012/08/03 14:12:59
o tak ...z takimi grzankami musi smakowac cudownie:)
pieczarka_mysia
2012/08/03 14:43:25
super przepis! zrobie na pewno! ;)
Gość: Ola, *.ustka.vectranet.pl
2012/08/03 20:18:25
Zazdroszczę pomysłowości, Ty zawsze prezentujesz wspaniałe potrawy
majanaboxing
2012/08/03 23:15:23
Fajne zdjęcia, a zupka z pewnością smakuje przednio :)
izaa_a
2012/08/04 16:56:01
bardzo mi sie podoba ten krem chyba będę musiała go wypróbować
Gość: asiula83, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/14 11:14:56
właśnie zrobiłam na dzisiejszy obiadek........pyszna :)
mam nadzieję że Rodzince też posmakuje
edysia79
2012/08/14 11:17:14
Asiula cieszę się że Tobie smakuje i rodzince również życzę smacznego! :)
zabula83
2012/08/14 22:32:36
krem smakował wszystkim :)
jutro muszę robić nowy :) bo choć dzisiaj zrobiłam na dwa dni zjedliśmy dzisiaj cały :):):)
Gość: monika.l., *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/10 16:11:22
jest to danie na ile porcji? chciałabym ją przygotować, ale nie wiem czy trzeba podwoić składniki dla 5-osobowej rodziny :)
edysia79
2012/11/10 16:15:43
Monika to są proporcje dla czterech niezbyt głodnych osób, czyli po ok. 300 ml na osobę, ale my w trójkę (dwoje dorosłych + dziecko) zjadamy wszystko na raz. Proponuję więc podwoić ilość składników, przecież jeśli zostanie, można odgrzać następnego dnia ;)