Jak co roku cukinie w naszym ogródku hojnie obrodziły, więc gotuję leczo, cukiniowe kremy (zrobiłam już zapas takiej zupy w zamrażalniku), piekę ciasta,
a teraz dodałam je do wytrawnych muffinek. W kolejce czeka jeszcze
jeden przepis na potrawę z cukinią do wypróbowania, może jutro uda mi
się z niego skorzystać.
Na razie jednak wróćmy do muffin. Wersja
zdrowa, bo z mąką pełnoziarnistą i żytnią, a do tego warzywa. Jedliśmy
je na kolację i najlepiej smakowały na ciepło, więc te, które zostały na
następny dzień odgrzewałam w piekarniku.
Przepis własny
Składniki (na 12 sztuk):
suche:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta mielonej słodkiej papryki
- 1 biała papryka
- 1/2 małej cukinii
- 100 g sera żółtego pokrojonego w niedużą kostkę
- natka pietruszki, koperek i szczypiorek (wedle uznania)
mokre:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka musztardy z ziarenkami gorczycy
Paprykę i cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, zieleninę drobno pokroić.
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać warzywa, ser i zieleninę, wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki, wlać je do składników suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
Formę do pieczenia muffinów wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto.
Piec w 200 st.C przez 20-25 minut, do zarumienienia.
Po upieczeniu muffiny zostawić w formie przez ok 5-10 minut, dopiero potem wyjąć.
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać warzywa, ser i zieleninę, wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki, wlać je do składników suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
Formę do pieczenia muffinów wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto.
Piec w 200 st.C przez 20-25 minut, do zarumienienia.
Po upieczeniu muffiny zostawić w formie przez ok 5-10 minut, dopiero potem wyjąć.
OdpowiedzUsuńugotujmy
2012/08/14 10:28:48
ładnie wyglądają z tymi kawałeczkami zieleni
mikimama
2012/08/14 10:39:30
O, takie przekąski bardzo lubię:)
Gość: Weronika, *.broker.com.pl
2012/08/14 10:50:25
I ten przepis potwierdza, że nie tylko słodkie muszą być dobre :) Super!
izaa_a
2012/08/14 11:23:32
fajne takie muffinki ;)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2012/08/14 16:21:31
fajne!! inne nie na slodko ..dla mnie bomba :)
milk_chocolate84
2012/08/14 19:21:54
ile razy widzę gdzieś wytrawne muffiny obiecuję sobie że i ja kiedyś spróbuję. Mam nadzieję że kiedyś mi się uda ;) Twoje wyglądają i brzmią smakowicie :)
karmel-itka
2012/08/15 02:22:15
zdecydowanie pyszne ;]
sisterskitchen
2012/08/22 22:50:49
fajne, muszę kiedyś zrobić jakieś wytrawne wreszcie, będą idealne na przekąskę