W niedzielę rano okazało się, że
zabraknie nam chleba na kolację. Ponieważ w lodówce zawsze mam drożdże,
nawet nie pomyślałam o tym, by wybierać się do sklepu po pieczywo.
Zaczęłam szukać przepisu na bułki. Najlepiej jak najszybsze w
przygotowaniu, bo przecież szkoda niedzielne popołudnie spędzać w
kuchni, podczas gdy rodzina (nareszcie w komplecie) czeka.
I znalazłam. Jak się okazało, przepis na
bułki idealne. Łatwe i szybkie do zrobienia. Ciasto dobrze się wyrabia,
doskonale formuje i szybko wyrasta. Bułki po wyrośnięciu i upieczeniu
zachowują okrągły kształt, a w środku są puszyste i lekkie. Wczoraj
upiekłam kolejną partię, a że drożdży wystarczy mi na jeszcze jedną, już
cieszę się na kolejne pieczenie ;)
Przepis znalazłam na blogu raspberries and cream,
ale wprowadziłam dwie zmiany: suche drożdże zamieniłam na świeże, więc
wydłużył się nieznacznie czas wyrastania (o 10 minut) i bułki przed
pieczeniem posmarowałam mlekiem.
Składniki (na 12 bułek):
- 600 g mąki pszennej (nasza ulubiona kombinacja to 500 g mąki pszennej + 100 g mąki orkiszowej lub pszennej razowej grubo mielonej)
- 35 g świeżych drożdży
- 400 ml letniej wody
- 1 łyżka mleka w proszku (jeśli nie macie mleka w proszku, zastąpcie wymienione wyżej 400 ml wody na 200 ml wody i 200 ml mleka)
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić
wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru oraz
niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10
minut.
Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta,
dodając drugą łyżeczkę cukru, sól, mleko w proszku, olej, oraz pozostałą
letnią wodę. Wyrobić na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto (ja
wyrabiam ciasto za pomocą miksera, przez około 10 minut). Miskę
posmarować niewielką ilością oleju, włożyć ciasto, ponownie przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 10 minut.
]Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko
wyrobić, podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować okrągłą
bułeczkę i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową
blasze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce 30-40 minut.
Przed pieczeniem wyrośnięte bułki można posmarować mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 15-20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 15-20 minut.
OdpowiedzUsuńblenda2007
2013/01/23 08:46:34
PODOBA MI SIE:)
zjedz_mnie
2013/01/23 08:48:03
Bardzo fajne i takie okrągłe, jak piszesz. Czas przygotowania faktycznie szybki:)
karmel-itka
2013/01/23 09:57:23
rzeczywiście, czytając przepis, bułeczki są bardzo łatwe i szybkie :]
izaa_a
2013/01/23 10:23:59
wyglądają na mięciutkie :)))
ewena
2013/01/23 16:17:59
Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu Edytko:) Bułeczki wyszły pięknie! A ja tak dawno nie piekłam bułek, chyba czas na powtórkę tychże;-)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/01/23 18:27:14
no faktycznie wygladaja na pyszne ale i jak piszesz szybko sie je robi...
majanaboxing
2013/01/23 21:51:46
Piękne bułeczki. Takie jakie lubimy :)
chochlikikuchenne
2013/01/24 10:40:46
Swieze buleczki z samego rana to jest to! :)
jolantaszyndlarewicz
2013/01/24 11:24:32
Własnie po co biec do sklepu skoro w tak krótkim czasie można miec pyszne domowe bułasie:) buziolek
Gość: dorota, *.ip.netia.com.pl
2013/01/29 07:34:42
Bułki najwspanialsze jakie upiekłam, a upiekłam ich dużo. Jak dla mnie przepis idealny, rewelacyjny i wspaniały.Bułki superskie.
Gość: Basia Nowak, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/29 14:55:54
Świeża bułka najlepiej smakuje z delikatnym twarożkiem (Krówka Jezierzycka) plus szczypiorek.
kobita_z_drugiej_strony_lustra
2013/02/05 13:44:46
Piekłam je już dwa razy wyszły wspaniale bardzo dziękuję za przepis, podaję dalej :)
Gość: Barbara, *.icpnet.pl
2013/04/10 15:25:53
Potwierdzam, bułeczki doskonałe i łatwe w przygotowaniu! Pyszne zarówno jeszcze ciepłe jak i na drugi dzień :)
kuchareczkaagusia
2013/04/12 13:40:23
bulki przepyszne!!! wlasnie zjedlismy takie same, cieplutkie:)
n_zak
2013/04/13 11:55:56
Właśnie wyrastają, zrobiłam pół na pół z mąką orkiszową, dam znać jak wyszły.
Pozdrawiam!
n_zak
2013/04/14 13:20:33
Zjedzone co do jednej, świetne! Dziękuję za przepis :)
kuchareczkaagusia
2013/05/11 22:43:26
Edytko a czy z tego przepisu wyjdzie mi chleb?? bo bulki sa pyszne a chcialabym upiec chleb, ale nie wiem czy wyjdzie. i czy moge dodac np. slonecznik??
Gość: Kanae, *.adsl.inetia.pl
2013/08/27 23:31:10
Bułeczki są wspaniałe! Zrobiłam je dzisiaj kolejny raz i jestem zachwycona. Bardzo łatwy przepis, i co najważniejsze - idealny na niski, studencki budżet :D wychodzi taniej i o niebo lepiej od sklepowych bułek. Dziękuję bardzo! :)
basinepichcenie
2013/11/17 13:54:12
Robiłam, dzisiaj robiłam... dziękuje za przepis:)
Gość: Aldona, 5.172.252.*
2013/12/28 19:38:51
Po uformowaniu buleczek i pizostawieniu do wyrośnięcia "rozlewają" mi się na blasze. Jak tego uniknąć?
Gość: Ssss, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/10/14 13:34:41
Bułki robie z wersji 200mleka/200wody,ciasto wyrabiam rękami.
Przy tej wersji podczas wyrabiania musowo trzeba podsypywać mąką-inaczej ciasto klei się do rąk. Bułki pięknie wyrastają,ja piekę je odrobine dłużej bo lubie chrupiącą skórkę. Dodatkowo na środku robie głęboki przedziałek bądz krzyzyk.
Następnego dnia są równie smaczne. Cenowo- jak podliczymy prąd+składniki nie jest to super oszczędność ale w odróżnieniu do kupnych bułek-wiem co jem:)
Gość: , *.dynamic-ra-4.vectranet.pl
2016/04/08 10:42:44
Pyszne bułki, bdb przepis!