poniedziałek, 14 grudnia 2009

Drobiowe kotlety z pieczarkami i pieczarkowym sosem

Niedawno dowiedziałam się, że pewnym osobom kojarzę się z... kurczakiem!
No dobrze, z potrawami z kurczaka :))

Tymi osobami są Irena i Andrzej. Dlatego właśnie zaprosili mnie do wspólnego wirtualnego gotowania. Początkowo mieliśmy w planie kurczaka z jajkami, ale przeszkodziła nam awaria komputera. Na szczęście wczoraj udało nam się spotkać na obiedzie z kotletami drobiowymi z pysznym sosem w roli głównej. Przepis wyszukali na tej stronie.
Tym samym pod koniec ich kulinarnej akcji Z widelcem po Europie mogłam jeszcze raz do nich dołączyć.


Kotlety polecam, bo były wyśmienite, a Grumkom dziękuję za zaproszenie i spotkanie w wirtualnej kuchni, mam nadzieję, że nie ostatnie ;)



Składniki (na 8 kotletów)
nadzienie:
- 30 dag drobno posiekanych pieczarek (starłam je na dużych oczkach)
- ¼ łyżeczki soli,
- świeżo mielony pieprz

kotleciki:
- 90 dag mielonego mięsa z kurczaka, *
- 2 szklanki świeżo zmielonej bułki tartej,
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko lekko rozkłócone,
- półtorej łyżeczki soli,
- pieprz kajeński,
- gałka muszkatołowa,
- czarny pieprz,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oleju

sos:
- 1 łyżka masła,
- ¼ szklanki posiekanej dymki (zastąpiłam ją połową małej cebuli i 1/3 pęczka szczypiorku)
- 2/3 szklanki śmietany kremówki (z kartonika)
- 2 łyżeczki octu winnego,
- 2-3 szklanki kwaśnej śmietany 18 %


Na maśle usmażyć pieczarki – płyn powinien odparować. Doprawić solą i pieprzem. Jedną łyżeczkę odłożyć do sosu.


W dużej misce wymieszać szklankę bułki tartej ze śmietaną. Dodać mięso z kurczaka, jajko. Doprawić solą, pieprzem kajeńskim, gałką i pieprzem. Pozostałą bułkę wysypać na talerzyk. Masę mięsną podzielić na 8 porcji. Formować podłużne kotleciki. Na każdy nałożyć 1/8 farszu. Złożyć na pół i rękami uformować okrągłe kotlety. Panierować w bułce tartej. Ułożyć na blaszce. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Smażyć kotlety z obu stron po 5 minut aż będą zezłocone.

W rondelku rozpuścić masło i smażyć na nim cebulę przez 2-3 minuty. Dodać śmietankę i mieszając gotować na małym ogniu aż śmietana zgęstnieje. Dodać ocet winny, kwaśną śmietanę oraz łyżeczkę pieczarkowego farszu. Mocno podgrzać, ale nie zagotowywać. Doprawić sola i pieprzem. Podawać z kotletami.

* użyłam 50 dag mielonego mięsa z indyka i 40 dag zmielonej piersi z kurczaka.

1 komentarz:


  1. grumko
    2009/12/14 09:05:40
    Fajnie, że Wam to danie zasmakowało. Podobnie jak Ty mam nadzieję, że jeszcze nie raz coś ciekawego stworzymy w wirtualnej kuchni. Dziękujemy za wczoraj i pozdrawiamy!;-)
    majanaboxing
    2009/12/14 09:10:54
    Wspaniale są te kotleciki! Zarówno u Grumków jak i u Ciebie Edysiu wyglądają przepysznie! Bardzo pyszne wspólne pieczenie :)
    Pozdrawiam ciepło:))
    wiosenka27
    2009/12/14 12:50:53
    Wspaniałe kotleciki. Muszę je wypróbować:)
    blogagnieszki
    2009/12/14 15:58:38
    na pewno były pyszne :)
    ilka_86
    2009/12/14 16:16:41
    witam:) mam dla Ciebie Edytko pewną niespodziankę:) Twój blogasek tak mi się spodobał, że znalazł się w 10 wyróżnionych, często tutaj goszczę więc wyróżnienie jak najbardziej się należało:) ilonkowo.blox.pl/2009/12/Wyroznienie.html pozdrawiam cieplutko:]:)
    malta_79
    2009/12/14 17:51:17
    bardzo lubię takie kotlety. Nawet robię je w taki sposób! Tyle, że bez sosu. Nie miałam pojęcia, że to danie kuchni rosyjskiej. Człowiek całe życie się uczy :)
    iis111
    2009/12/14 21:07:47
    rzeczywiscie zawsze duzo u Ciebie wspanialych potraw z kurczaka:D
    atina_bc
    2009/12/15 11:28:28
    Pyszne te kotleciki i współne gotowanie : )Superowo:)

    OdpowiedzUsuń